Lav gaspris i Europa sætter Ellund under pres

For første gang siden sommeren 2007 har Energinet.dk været nødsaget til at skære i de kommercielle bestillinger af gas fra Tyskland og ind i Danmark.

Som det også var tilfældet i 2007 har gasprisen i marts måned været meget lav i Europa, hvilket har medført øget pres på importen af gas til Danmark. Normalt eksporteres der ca. 100.000 MWh og importeres der ca. 25.000 MWh pr. dag, men her i marts måned har både eksport og import været på ca. 40.000 MWh pr. dag.  Reelt har der været importeret gas til Danmark i de fleste timer i marts måned. Da det i dag ikke er fysisk muligt at sende gas fra Tyskland til Danmark, har det været nødvendigt at skære i transportkundernes kommercielle bestillinger ind i landet – de såkaldte entry-nomineringer.

Energinet.dk har sammen med Gasunie tilpasset en række procedurer, som skal sikre optimal udnyttelse af den fysiske kapacitet på det tyske grænsepunkt i Ellund i transportkundernes interesse. Dette medfører bl.a., at Energinet.dk gennemfører den nødvendige reduktion i nomineringerne i det danske transmissionssystem.

For at sikre den fremtidige kapacitet fra Tyskland er Energinet.dk ved at gennemføre en såkaldt ”Open Season” proces, hvor de kommercielle energiselskaber får lejlighed til at give bud på deres kommende eksport- og importbehov, blandt andet ved Ellund punktet. Energinet.dk forventer i december 2009 at færdiggøre en indstilling om udbygning af den danske gasinfrastruktur. Indstillingen bliver baseret på de indikationer, som Energinet.dk får fra kunderne i forbindelse med Open Season processen, samt en analyse af de samfundsøkonomiske værdier ift. forsyningssikkerhed og konkurrenceforhold.

Open Season giver relativt sikre investeringssignaler og dermed en markedsbaseret og økonomisk forsvarlig udbygning til fordel for transportkunderne og de 320.000 danske gasforbrugere.

Abonner på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.