Lettere at handle naturgas på tværs af landegrænser

Danmark, Tyskland og Holland har netop taget første skridt ind i en ny virtuel verden, hvor grossister på gasmarkederne i de tre lande går en lettere tid i møde.

De tre system-ejere har nemlig udviklet en fælles internetbaseret platform, Link4Hubs, som skal gøre handel med gas hen over landegrænserne nemmere og mere fleksibel. Platformen skal samtidig sikre, at der kan handles mere gas.

- Formålet med Link4Hubs er, at gasgrossister og tradere med ganske få klik med musen får mulighed for at handle og flytte gas mellem landene og derved nemmere kan handle på børser og virtuelle gashandelspladser, siger Pia Hammerum Nielsen, seniorøkonom i Energinet.dk.

Den nye form for handel med gas vil bidrage til at reducere fysiske flaskehalse hen over grænserne, fordi den opererer med virtuelle ruter. Og hyppigere beregninger af flowet i systemet øger kapaciteten, så der kan handles mere gas.

- Der opstår jævnligt flaskehalse på gasmarkedet mod Tyskland, fordi de kommercielle grossister og tradere ønsker at flytte mere gas over grænsen, end det er teknisk muligt. Det vil Link4Hubs forsøge at afhjælpe, siger Pia Hammerum Nielsen.

Den nye handelsfacilitet er det første resultat af samarbejdet med de tyske og hollandske system-ejere. Det er håbet, at samarbejdet fortsætter med andre handelsfremmende initiativer.

De tre transmissionsselskaber bag Link4Hubs er danske Energinet.dk, hollandske Gas Transport Services og tyske Gasunie Deutschland.

Yderligere oplysninger
Pia Hammerum Nielsen, seniorøkonom, Energinet.dk, 2333 8719

Abonnér på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.