Den elektriske Storebæltsforbindelse i drift torsdag

Efter en brand i sidste uge forventes den elektriske Storebæltsforbindelse at gå i kommerciel drift torsdag den 26. august 2010.

Kun få dage efter en brand i en spole til den elektriske Storebæltsforbindelse er det lykkedes Energinet.dk at skaffe en ny spole, som allerede er monteret og testet.

Dermed kan den historiske forbindelse, der forbinder Øst- og Vestdanmark elektrisk, gå i kommerciel drift med kun få dages forsinkelse.

- Vi forventer at gå i drift i morgen torsdag den 26. august. Og det kan kun lade sig gøre, fordi der fra alle sider har været ydet en kæmpe indsats for at minimere den tid forbindelsen er ude af drift. Så midt i al ulykken er vi også lidt heldige, fordi vi har så kompetente medarbejdere og samarbejdspartnere, siger projektleder Jens Peter Kjærgaard.

Den elektriske Storebæltsforbindelse skulle efter to måneders problemfri prøvedrift have været sat i kommerciel drift fredag den 20. august, men torsdag eftermiddag brød en spole i brand på omformerstationen i Fraugde på Fyn. I forbindelse med branden, der formodentlig opstod i spolens nymonterede lydisoleringsmateriale, blev forbindelsen afbrudt og idriftsættelsen udsat.

Forbindelsen forventes at gå i kommerciel drift til midnat natten til torsdag.

Branden kommer ikke til at påvirke den officielle indvielse af forbindelsen ved Hendes Majestæt Dronning Margrethe tirsdag den 7. september 2010.

Fakta

Den elektriske Storebæltsforbindelse består af to omformerstationer - én i Fraugde på Fyn og en i Herslev på Sjælland, to landkabelsystemer på i alt 26 kilometer, og et søkabelsystem på 32 kilometer, som opererer på 400 kilovolt jævnstrøm. Forbindelsen har en effekt på 600 megawatt.

Energinet.dk forventer, at den nye elektriske forbindelse over Storebælt vil:

øge konkurrencen på elmarkedet, hvilket alt andet lige vil skabe mere ensartede priser i Øst- og Vestdanmark, og sandsynligvis også lidt lavere engrospriser på el
give bedre mulighed for at udnytte de stigende mængder af vindkraft, 
reducere omkostningerne til forsyningssikkerhed, fordi de to landsdele fremover vil kunne trække på hinandens reserver, 
give bedre muligheder for at eksportere el, når vi producerer mere el, end vi har brug for.

Læs mere om den elektriske Storebæltsforbindelse her

Yderligere oplysninger
Jens Peter Kjærgaard, projektleder, 2333 8530

 

Abonner på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.