Energinet.dk udskifter elektrodekabler

Nye elektrodekabler skal gøre driften af elforbindelserne mellem Jylland og Sverige mere sikker

I løbet af 2011 vil Energinet.dk udskifte elektrodekablerne på de to jævnstrøms-forbindelser mellem Jylland og Sverige, Konti-Skan 1 og 2. Elektrodekablerne transporterer den ubalance i returstrømmen, der er på jævnstrømsforbindelser i normal drift.

De eksisterende elektrodekabler har flere gange været ramt af fejl. Det hænger bl.a. sammen med, at lynnedslag i de luftledninger, som ligger tæt på kablerne, har forplantet sig til elektrodekablerne og beskadiget dem. For at beskytte de nye elektrodekabler mod lynskader, ændres linjeføringen til de nye kabler. Kablerne graves ned i hver sin rende, og de lægges med en afstand på fire meter.

- Vi har valgt at udskifte de gamle elektrodekabler med nogle, der er et nummer større. De eksisterende er 300 mm², mens de nye bliver 500 mm², fortæller projektleder Morten Ahrenkiel Vilhelmsen, Energinet.dk. – Med de større elektrodekabler kan vi komme op på en større overførsel, hvis et af returkablerne falder ud.

De to elektrodekabler går fra omformerstationen i Vester Hassing ved Aalborg til kysten ved Sørå, og de er på hver 32,5 kilometer.

Udskiftningen er budgetteret til 24 mio. kroner.

Abonner på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.