Minister godkender nettilslutnings-anlæg til Anholt havmøllepark

Klima- og energiminister Lykke Friis har den 19. januar 2011 givet tilladelse til, at Energinet.dk kan opføre det anlæg, der skal føre strømmen i land fra Anholt havmøllepark.

Med ministerens godkendelse kan Energinet.dk begynde opførelsen af det anlæg, der skal slutte den kommende Anholt Havmøllepark til det eksisterende elnet. Anlægget skal stå klar til drift 1. august 2012.

- Med dette anlæg får vi mulighed for at forsyne 400.000 danske elforbrugere med vedvarende energi lavet på vindkraft. Det er derfor et vigtigt skridt hen imod et grønnere samfund, siger Torben Glar Nielsen, eldivisionsdirektør hos Energinet.dk, der glæder sig over godkendelsen.

Hele anlægget omfatter en 5000 ton tung transformerplatform på havet ved mølleparken, der samler strømmen op fra havmøllerne. Et 25 kilometer langt 220 kilovolt-søkabel (pt. verdens tykkeste søkabel) fører strømmen ind til land til en kabelstation nord for Grenaa. Fra kabelstationen føres et 60 kilometer langt 220 kilovolt-landkabel hen over Djursland til den eksisterende 400 kilovolt-transformerstation i Trige ved Århus. Dertil skal Energinet.dk forbinde Anholt  med et 33 kilovolt-kabel til det jyske elnet.

Selve havmølleparken skal bygges af Dong Energy i perioden 2012-2013. Parken bliver Danmarks største med en kapacitet på 400 megawatt. Den bliver i stand til at forsyne 400.000 husstande og dække fire procent af det danske elforbrug.

Energinet.dk kan nu gå fra planlægningsfasen til selve byggeriet af anlægget, blandt andet med udlægningen af landkablet hen over Djursland, som går i gang i løbet af foråret 2011.

Yderligere oplysninger
Eldivisionsdirektør Torben Glar Nielsen, tlf. 2333 8900
Chefprojektleder Jens Christian Hygebjerg tlf. 2333 8601

Se Energinet.dks film om nettilslutning af havmølleparker Vind i stikkontakten

 

Abonner på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.