Ny kreditpolitik baner vej for flere aktører på markedet

Energinet.dk vil, som den første europæiske TSO, indføre kreditforsikring over for aktørerne. Den nye kreditforsikring gør det muligt at få flere el- og gasaktører ind på markedet til gavn for forbrugerne.

- Energinet.dk's nye tiltag giver en samfundsøkonomisk fordel, da det er billigere at tegne en samlet kreditforsikring, end at en række aktører hver især skal stille med en bankgaranti. Den nye kreditforsikring giver en samfundsmæssig besparelse på ca. 5 mio. kr., siger Claus Hattesen Hangaard, der er finanschef.

Tidligere har hver aktør, fx elproducenter eller elhandlere, skulle stille en bankgaranti for at få lov til at handle i markedet. Bankgarantien har været en adgangsbarriere for små aktører, som af økonomiske årsager har opgivet at træde ind på markedet. Med det nye tiltag tegner Energinet.dk en fælles kreditforsikring for aktørerne, som fremover bliver godkendt gennem et kreditforsikringsselskab.

- Vi indfører helt samme princip over for både el- og gaskunder. Ændringen er mest markant på elsiden, fordi vi indtil nu har krævet bankgarantier af aktørerne. Gas har benyttet egne kreditvurderinger af aktørerne, og ændringen er derfor nu ikke helt så markant for gasaktørerne. Kreditforsikringen træder allerede i kraft for el den 8. februar 2011, mens gasaktørerne må vente til den 1. maj 2011, siger Claus Hattesen Hangaard.

Omkostningen til forsikringen skal dækkes af aktørerne via tarifferne for el-, gas- og lageraktiviteterne.

Abonnér på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.