130 mio. euro til ny teknologi på Skagerrak 4

El-forbindelsen mellem Danmark og Norge skal forstærkes med et fjerde kabel i Skagerrak. Med det fjerde kabel bliver en ny teknologi introduceret på omformerstationerne i Tjele i Danmark og Kristiansand i Norge.

De to omformerstationer, der skal omforme vekselstrøm til jævnstrøm og omvendt, bliver nemlig baseret på en ny VSC-teknologi (Voltage Source Converter), der kan stabilisere elnettet.

Og selv om en VSC-løsning er både dyrere og giver et lidt større elektrisk tab end en traditionel LCC-løsning, er det en god forretning for samfundet at vælge denne løsning.

- Ved at investere i en VSC-løsning  investerer vi i teknologi som stabiliserer elsystemet. Og vi er nødt til at tænke i alternative måder at stabilisere elnettet på, fordi det er kraftværkerne, der i dag stabiliserer elnettet, og vi ser ind i en fremtid med færre kraftværker, fordi vi får mere og mere vindkraft, siger projektleder i Energinet.dk, Søren Damsgaard Mikkelsen. 

En VSC-løsning på Skagerrak4 forbindelsen vil desuden kunne bruges til at starte hele det jysk-fynske elsystem op, hvis vi skulle få et black-out i området, tilføjer Søren Damsgaard Mikkelsen.

Danske Energinet.dk og norske Statnett har valgt ABB til at levere VSC-teknologien, som bliver ABB's nyeste generation af teknologien. Prisen bliver på omtrent 130 mio. euro.

- Vi er stolte af at skulle levere den første transmissionsforbindelse med VSC-teknologi mellem Norge og Danmark. Energinet.dk og Statnett har valgt en løsning, der kan håndtere de kommende udfordringer med færre kraftværker, mere vindenergi og flere elforbindelser til udlandet. Man kan sige, at de med denne løsning har lagt en vigtig grundsten i et fremtidigt intelligent elnet, siger Jesper Dreyer, salgsdirektør i ABB.

VSC-teknologien er baseret på transistorer, der kan tænde og slukke for strømmen. Teknologien blev introduceret for 15 år siden og er siden gradvist blevet udviklet til større effekt og højere spænding. Største effekt i dag er 400 megawatt (MW) og højeste spænding +/- 320 kilovolt (kV).

Prisen for det samlede Skagerrak 4-projekt bliver med VSC-løsningen ca. 3,2 mia. kr.

Skagerrak 4 planlægges i drift ved udgangen af 2014.

Skagerrak 4 får en kapacitet på 700 megawatt og vil blive drevet ved en spænding på 500 kilovolt. De tre eksisterende jævnstrømsforbindelser mellem Norge og Danmark, Skagerrak 1-3, har tilsammen en kapacitet på ca. 1000 MW. 

Yderligere oplysninger
Søren Damsgaard Mikkelsen, projektleder, Energinet.dk, sdm@energinet.dk, mobil 2333 8519
Jesper Dreyer, salgsdirektør ABB A/S, jesper.dreyer@dk.abb.com, mobil 40 16 70 86

Abonnér på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.