ENTSO-E: Et net af søkabler og platforme er vejen frem

Det europæiske netværk af TSO'er for el, ENTSO-E, har på en konference i Bruxelles i februar måned præsenteret en publikation om et offshore grid i Nordsøen.

Publikationen giver det første bud på, hvordan Europa bedst muligt løser udfordringerne med at transportere vindkraft fra kommende havvindmølleparker i Nordsøen fra land til land. Løsningen er et net af søkabler, der forbinder offshore platforme med hinanden.

De kommende havvindmølleparker bliver pga. deres størrelse placeret længere væk fra kysten end de hidtidige parker, og i den forbindelse skal strømmen samles op i store opsamlingsplatforme. ENTSO-E forslår, at platformene anvendes som bindeled til udveksling af jævnstrøm mellem landene, da strømmen på den måde hurtigt kan komme derhen, hvor efterspørgslen er størst. På nuværende tidspunkt vil strømmen først skulle føres i land, før den kan transporteres videre - enten nationalt eller internationalt.

Samarbejde omkring Nordsønettet
Det nye elnet i Nordsøen bliver en vigtig del af EU's energikoncept efter 2020, som fortsat bygger på EU's mål om vedvarende energi og integration af markeder. Flere havmølleparker skal bygges mellem 2020 og 2030. ENTSO-E konkluderer, at et internationalt samarbejde mellem nordsølandene er vigtigt for at kunne udnytte fordelene bedst muligt. ENTSO-E deltager aktivt i North-Sea-Countries-Offshore Grid Initiative (NSCOGI), som er sammensat af ti landes ministerier, TSO'er og regulatorer. Energinet.dk bidrager aktivt til løsninger i dette forum.

Abonner på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.