Fortidsundersøgelser baner vej for fremtidens energi

I dag går arkæologerne i gang med at undersøge, hvad mulden gemmer på en 93 km. lang strækning fra Egtved til Ellund ved grænsen. Det sker forud for etableringen af et nyt gasrør på strækningen.

Gårde og landsbyer fra jernalderen, gravpladser fra bronzealderen, smykker, våben, møddinger og flintredskaber.

Det er nogle af de fortidsfund, som museumsinspektør Hans Chr. Andersen forventer at finde, når Museum Sønderjylland fra i dag tager fat på at finde ud af, hvad mulden gemmer i et 93 km. langt spor fra Egtved til Ellund ved grænsen.
 
Det er det kommende gasrør, som Energinet.dk i løbet af 2012 anlægger på strækningen, der er den direkte årsag til, at Museum Sønderjylland nu skal have gravemaskinerne i gang.

Det nye gasrør kommer til at ligge parallelt med et gasrør, der blev etableret i 1980´erne, og Hans Chr. Andersen har derfor også gode indikationer på, hvad arkæologerne vil finde.

- Vi ved fra de undersøgelser, der blev foretaget i forbindelse med det første gasrør, at der er seks-syv større bopladser på strækningen. For eksempel er der fundet spor efter en meget fin landsby med tilhørende gravplads fra ældre ro-mersk jernalder (Kr.f -200 e.Kr) ved Galsted og landsbyer fra vikingetiden (800-1000 e.Kr) både ved Uldal vest for Skrydstrup og ved Syvsig mellem Vojens og Sommersted, som vi glæder os meget til at komme i gang med, siger han.

De store maskiner på larvefødder vil i første omgang grave en 2,5 meter bred søgegrøft langs den fastlagte linjeføring af det kommende gasrør. De steder, hvor der bliver fundet arkæologiske spor vil derefter blive undersøgt i hele ar-bejdbæltets bredde – altså 15-20 meter. De arkæologiske spor som måtte ligge uden for arbejdsbæltet vil derimod ikke blive undersøgt, men få lov at ligge til fremtidens arkæologer:

- Vores opgave handler om at redde de fortidsfund, som ellers vil gå tabt i forbindelse med anlægsarbejdet. Helt overordnet kan man sige, at målet er, at vi gennem dette arbejde kan dokumentere vores forhistorie og forbedre de historier, vi fortæller, siger Hans Chr. Andersen.

Derfor er det heller ikke et sæt nye guldhorn, han drømmer om at finde.
- Det vil da være skønt med guldhorn, men vi kan også nøjes med mindre. Jeg drømmer om at finde noget vi ikke havde forudset eller ikke ved noget om lige nu. Noget, der fortæller en ny historie om vores fortid, siger han.

De arkæologiske undersøgelser skal på den lange strækning skal være afsluttet ved udgangen af 2011, og herefter går det egentlige anlægsarbejde i gang.

Yderligere oplysninger

Hans Chr. Andersen, museumsinspektør, Museum Sønderjylland, haas@museum-sonderjylland.dk, dir. tlf. 7352 3467, mobil 6165 4040

Nina Frøkjær Vendelboe, seniorprojektleder, Energinet.dk, NIV@energinet.dk, mobil 2333 8994
 

Abonner på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.