Energinet.dk gør klar til møllerne ved Anholt

Fra nu og frem til november lægger Energinet.dk et 59 kilometer langt landkabel på Djursland.

Den værste frost er gået af jorden, og gravemaskinen har sat grabben i jorden ved den store transformerstation i Trige nord for Århus. Herfra udgår det 59 kilometer lange landkabel, som er en del af det anlæg, som skal forbinde Danmarks største havmøllepark med elnettet på land.

- Arbejdet sker i en fast ugentlig rytme. Om mandagen graver vi en 1,2 kilometer lang rende, som er 1,5 meter dyb og 2 meter bred. Herefter fylder vi sand i bunden og gør klar til at lægge kabelsystemet, som består af tre aluminiumskabler, ned i renden, fortæller projektleder Jens Christian Hygebjerg, Energinet.dk.

- Om tirsdagen trækker vi kablerne, samtidig med, at vi graver den næste 1,2 kilometer rende. Om onsdagen dækker vi den første rende til, først med sand for at varmen fra kablerne kan ledes væk, dernæst med råjord og til slut fylder vi op med muldjord. Samtidig med dette lægger vi kabler i den anden rende. Til sidst samler vi de to kabelstrækninger med muffer. Efter planen gennemfører vi to rendegravninger og to kabellægninger om ugen, således at vi lægger 2,4 kilometer hver uge, fortsætter Jens Christian Hygebjerg.

På den første strækning fra transformerstationen til øst for Randersvej, er kablet ført under Randersvej ved hjælp af en underboring. Det vil sige tre rør, som er boret under vejen, og som kablerne trækkes igennem. På hele strækningen skal der mere end 100 steder laves underboringer under veje, åer og andre naturområder, som kræver særlig beskyttelse.

170 lodsejere lægger jord til det nye kabel.

Foruden landkablet skal Energinet.dk opføre en stor transformerstation på havet, lægge et 25 kilometer langt søkabel og bygge en kabelstation i Grenå, som samler sø- og landkabel. Hele anlægget skal være klar den 1. august 2012, hvor de første havmøller begynder at producere strøm.

Yderligere oplysninger
Jens Chr. Hygebjerg, projektleder, Energinet.dk, mobil 2333 8601

Abonnér på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.