"Åben udgravning" giver fortidsmuld under neglene - og gas i ørerne

Du kan både se fortidsfund og høre om fremtidens energi, når Energinet.dk og Museum Sønderjylland inviterer til "åben udgravning" i Lundsbæk ved Vojens fredag den 29. april.

Hvordan så der ud i Lundsbæk ved Vojens i jernalderen? Hvordan kan arkæologerne vide, hvad sporene under mulden betyder? Og hvad skal der egentlig til for at det kan lade sig gøre at etablere 93 km gasrør?

Det er nogle af de spørgsmål, som du helt sikkert kan få svar på fredag den 29. april, hvor Museum Sønderjylland og Energinet.dk inviterer til åben udgravning fra kl. 15-18 tæt på gården Adelvej 19 i Lundsbæk ved Vojens.

Arrangementet er en del af videnskabsfestivalen Forskningens Døgn 2011, og arkæologerne vil vise rundt hele eftermiddagen. Nina Vendelboe fra Energinet.dk vil fortælle om udbygningen af gassystemet.

Læs mere om arrrangementet her

Nyt gasrør kræver arkæologiske undersøgelser
For det er netop udbygningen af gasnettet i Syd- og Sønderjylland, der er årsag til, at arkæologerne er i gang med at undersøge jorden i et langt bælte fra grænsen og til Egtved - og dermed også på Adelvej i Lundsbæk.

I 2012 går Energinet.dk i gang med at etablere et nyt gasrør på den 93 km lange strækning, men inden det kan ske, skal arkæologerne først undersøge og redde de fortidsminder, der ellers vil gå tabt under anlægsarbejdet.

Det nye gasrør kommer til at ligge parallelt med et gasrør, der blev etableret i 1980´erne, og derfor vidste arkæologerne på forhånd, at der ligger en jernalderlandsby ved Adelvej, der skal graves ud før gasrøret kan etableres.

Læs mere om udbygningen af naturgasnettet her

Abonner på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.