Nye elektrodekabler på vej i Nordjylland

Energinet.dk går i dag i gang med at lægge de to gange 28 kilometer kabel i jorden mellem Vester Hassing og Nørre Sørå nord for Asaa i Nordjylland.

- Vi starter ved Vester Hassing og bevæger os nordpå. Arkæologerne har været i gang siden 26. april for at undersøge strækningen for fortidsfund og har nu frigivet de første kilometer, så vi kan komme i gang med at grave render og lægge kabler. Arkæologerne fortsætter med at undersøge jorden på strækningen forud for, at vi lægger kablet, fortæller projektleder Morten Ahrenkiel Vilhelmsen, Energinet.dk.

Mandag i sidste uge startede Energinet.dk med at lave underboringer på den første del af strækningen, hvor der i alt skal underbores fire steder.
 
- Vi laver underboringer de steder, hvor vi skal tage særlige hensyn til natur og trafik. Bl.a. skal kablerne på den første strækning krydse to veje og et beskyttet vandløb. Vi laver styrede underboringer, hvor vi borer rør ned under jordens overflade, som vi senere trækker kablerne igennem, fortæller projektleder Morten Ahrenkiel Vilhelmsen.


Her ses en underboring med to rør klar til at trække kabler igennem

Aftaler med lodsejere
Energinet.dk har taget kontakt til alle lodsejere på strækningen, som får kabler i deres jord for at aftale erstatninger og den præcise placering af kablerne.

Kabellægningen ventes færdig til oktober. Næste år vil de gamle elektrodekabler blive fjernet.

Elektrodekabler udskiftes pga. fejl
Energinet.dk har besluttet at udskifte to elektrodekabler på Konti-Skan-forbindelserne mellem Nordjylland og Sverige, fordi kablerne de seneste år har været ramt af en del fejl. Kablerne er blevet beskadiget af lyn, som er slået ned i masterne og ledt ned i kablerne. Med udskiftningen af elektrodekablerne vælger Energinet.dk derfor en anden linjeføring til de nye kabler for at sikre eludvekslingen med Sverige i fremtiden. De to elektriske forbindelser blev bygget i henholdsvis 1965 og 1988.

Abonner på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.