Ingen tegn på olieudslip fra Øresunds-kabel

Energinet.dk formoder, at den fundne olie ved kabelsamlingen i Hornbæk Plantage stammer fra tidligere lækage.

Det er ikke lykkedes for Energinet.dk at finde årsagen til yderligere fund af olie ved de Øresunds-kabler, der krydser gennem Hornbæk Plantage nord for Helsingør. Det drejer sig om tre faser og en reserve på den ældste af de to 400 kV-forbindelser mellem Ellekilde Hage og Kristinelund nord for Helsingborg.

- Vi har hverken kunnet registrere fald i trykket på den olie, der isolerer vores kabler, eller udsivning af olie fra de muffer, der samler sø- og landkablerne i Hornbæk Plantage. Så derfor skønner vi, at olien måske stammer fra en mindre tidligere skade, siger Henrik Roland Hansen fra Energinet.dk's drifts- og vedligeholdelsesafdeling.

I begyndelsen af februar blev der i strandkanten fundet olie, der viste sig at stamme fra en revne i ét af de nedgravede søkabler. Energinet.dk udbedrede straks skaden og fandt i den forbindelse yderligere olie i nærheden af mufferne ca. 25 meter inde i plantagen.

- Mufferne er støbt ind i beton, og vi valgte derfor i første omgang kun at blotlægge muffen tættest på den fundne olie og at frigrave de øvrige, men uden at finde spor af lækage, fortsætter Henrik Roland Hansen.

Svenska Kraftnät, som ejer 400 kV-forbindelsen fra 1973 til mufferne i Hornbæk Plantage, har netop besluttet at udskifte søkablerne inden for fem år.

Abonner på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.