Energinet.dk indkøber komponenter til ny elforbindelse

Kontrakter på hovedkomponenterne - master, ledninger og kabler - til den nye 400 kilovolt forbindelse mellem Kassø ved Aabenraa og Tjele ved Viborg er i hus. Anlægsarbejdet begynder i starten af 2012.

Af Karin Tronbech

Det bliver DS SM i Rødekro, som kommer til at producere de nydesignede master, som skal rejses mellem Kassø og Tjele. De 30 meter brede og ca. 40 meter høje galvaniserede master i to etager er specialdesignede til strækningen, og de er valgt til at erstatte de eksisterende gittermaster.

Læs mere om de nye master her

- I første omgang dækker kontrakten levering af de 320 master, som skal bruges på den sydligste to tredjedel af den 175 kilometer lange strækning. De resterende master har vi en option på hos DS SM, siger projektleder Christian Jensen, Energinet.dk.

Det samlede beløb for master til hele strækningen er på ca. 550 mio. kr.

3.000 km ledninger
Til den nye dobbelte 400 kilovolt forbindelse skal der bruges ca. 3.000 km aluminiumsledere. Energinet.dk har indgået kontrakt om levering af de første 1.000 km ledninger med Otra Danmark.

De kompakte ledere med profilformede tråde af legeret aluminium sikrer, at det elektriske tab reduceres i forhold til andre mere gængse ledere.

De 3.000 km ledning koster omkring 150 mio. kr.

Læs mere om linjeføringen her

100 km kabler
På tre mindre strækninger på sammenlagt 9 km skal der af hensyn til naturen lægges kabler i stedet for luftledninger. Det drejer sig om Gamst Søenge ved Vejen, Bølling Sø ved Engesvang og Nørreådalen øst for Viborg. Til at levere kablerne har Energinet.dk valgt Silec Cable, som er en del af General Cable Group.

For at kablerne kan overføre nogenlunde den samme elektriske effekt som luft-ledningerne, skal der anvendes fire kabelsystemer med hver tre ledere. Derfor skal der bruges ca. 100 km kabel til en pris på lidt under 150 mio. kr.

Samlet budget
Den nye elforbindelse er budgetteret til i alt 2,9 mia. kr.

Den bygges i tre etaper. Den sydligste strækning mellem Kassø og Revsing vil være klar til at blive taget i brug i slutningen af 2012. Strækningen mellem Revsing og Askær vil stå klar i efteråret 2013, og den sidste strækning frem til Tjele vil blive færdig i slutningen af 2014.

Den eksisterende masterække fjernes, efterhånden som de tre delstrækningen bliver taget i drift.

Læs mere om anlægsprojektet her.

Abonner på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.