Nye midlertidige bestillingsprocedurer på gasmarkedet

Energinet.dk har indført en ændring af den måde kapaciteten på grænsepunkterne bliver tildelt transportkunderne. Ændringen betyder midlertidig afskaffelse af årskontrakter på grænsepunkterne Ellund mod Tyskland og Dragør mod Sverige.

Af Dorte G. Kristiansen

Ændringen er foretaget som forberedelse til indførelse af det overordnede mål for både europæisk og dansk markedsudvikling, nemlig at sikre kunderne adgang til at bestille kapaciteten på begge sider af grænsen som et samlet produkt ved hjælp af auktioner.

Den midlertidige ændring trådte i kraft den 29. juni 2011
Alle transportkunder på det danske gasmarked er blevet direkte informeret om ændringen, der trådte i kraft den 29. juni 2011. Det er stadig muligt at indgå årskontrakter på Nybro og Exitzonen. 

Læs mere om de nye procedurer her.

Ændringen gælder indtil fælles-europæiske regler gør det muligt at bestille kapacitet som et samlet produkt over grænserne. Energinet.dk fortsætter dialogen med vores nabolande og arbejder for en bredere regional løsning via samarbejdet i ENTSO-G.

Fra 1. september 2011 indføres auktioner på kontrakter gældende fra 1. oktober 2011
Kontrakter gældende fra 1. oktober 2011 skal baseres på en auktion over månedlige produkter. Detaljerne om auktionen og tidsfrister vil blive annonceret i løbet af august måned 2011.

Energinet.dk vil indføre en periode med ’åbent bestillingsvindue’ og afholde auktion i tilfældet af overefterspørgsel på den kommende månedlige kapacitet. Hvis der ikke er overefterspørgsel vil kapaciteten blive tildelt efter ordrernes størrelse.

Abonner på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.