Vejen banet for unikt energiprojekt på Bornholm

Et endeligt tilsagn fra EU er netop kommet i hus. Dermed er alle formaliteter på plads, og Bornholm kan tage sit første skridt ind i en fremtid som komplet prototype på fremtidens intelligente elsystem.

Af Connie Dyrløv

EU har netop godkendt EcoGrid EU-projektet. Det betyder, at alle sten nu er ryddet af vejen, så Bornholm i løbet af få år vil komme til at huse verdens første fungerende intelligente elsystem i fuld skala.

- Projektansøgningen til EU lå klar allerede i marts 2010, og underskriften er projektets sidste milepæl i planlægningsfasen. I kulissen står 16 europæiske partnere og tripper. De er klar til at kaste sig over det spændende arbejde, der skal gøre Bornholm til verdens første komplette prototype på fremtidens elsystem, siger forskningschef Kim Behnke fra Energinet.dk, der har taget initiativ til projektet og sammen med de øvrige partnere står bag ansøgningen til EU.

Det intelligente elsystem på Bornholm bliver baseret på over 50 procent vedvarende energi med særlig vægt på vindkraft, biomasse og sol. Fleksibelt elforbrug og automatisk styrede elapparater vil blive en helt integreret del af bornholmernes liv.

Pilotprojekt med perspektiv
Klima- og energiminister Lykke Friis, der er stor fortaler for det intelligente elsystem, er begejstret for projektet.

- EcoGrid EU er et utrolig perspektivrigt pilotprojekt, hvor Bornholm bliver test-ø for fremtidens intelligente elsystem. Resultaterne vil ikke alene kunne bruges i Danmark og Europa, men i hele verden. Vi har brug for et intelligent elsystem, der kan integrere mere vindkraft og andre vedvarende energikilder. For at få enderne til at nå sammen i fremtiden er der er behov for at få gjort alle ressourcer i de lokale net til aktive medspillere, præcis som det kommer til at ske på Bornholm, siger Lykke Friis.

Hver 10. husstand involveres
På Bornholm vil op mod hver 10. husstand blive involveret i EcoGrid EU-projektet, som forventes at være afsluttet foråret 2015. På det tidspunkt vil øen være i stand til at udnytte over 50 procent vedvarende energi, og hvor elkundernes fleksibilitet for alvor bliver en aktiv del af elsystemet.

EcoGrid EU har et samlet budget på 21 mio. euro. Og EU har med kontrakten forpligtet sig til at bidrage med 100 mio. kr., hvilket svarer til over halvdelen.

 

Abonner på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.