Fire in the top - gasafbrænding i Egtved

Folk i Egtved har i et par omgange lagt ører til noget, der minder om jetmotorstøj. Lyden skyldes, at Energinet.dk brænder restgas af i forbindelse med opførelsen et nyt kompressoranlæg.

Af Per Dalsjø Schmidt

For at udføre svejsearbejdet i forbindelse med ventilombygningerne på en ny kompressorstation i Egtved, har det været nødvendigt at tømme rør for gas. I et vist omfang kan gas, der tømmes af rørene, udnyttes til forbrug via det lokale forsyningsnet. Den sidste gas i ledninger, der tømmes, er afbrændt på stedet. Gassen afbrændes i en stor brænder (en flare), som det kendes fra boreplatforme på Nordsøen.

Miljømæssige fordele
Det lyder dramatisk, når gassen brændes af, det gøres for at mindske drivhuseffekten så meget som muligt. Det er Energinet.dk’s miljøpolitik at spilde så lidt naturgas ud i atmosfæren som overhovedet muligt.
Lyden kan bedst sammenlignes med et fly, der skrider hen af en landingsbane for at lette. Afbrændingen af gassen forårsager en støj, som forsætter indtil al gassen er brændt.

Aktuelt er fire ventiler ved at blive flyttet, og der skal også etableres seks helt nye ventilarrangementer. Ventilarrangementerne etableres nord for den kommende kompressorstation, der skal gøre det muligt at pumpe gas i alle retninger, afhængig af om gassen kommer fra Nordsøen, gaslageret i Lille Torup eller Tyskland.

Følg med i projektets nyhedsbrev
Historien om gasafbrændingen er en af de historier, der er i det seneste nyhedsbrev om Ellund-Egtved-projektet, der bl.a. også indebærer, at der etableres et ekstra gasrør fra grænsen og til Egtved. Her kan du læse nyhedsbrevet

Abonnér på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.