29 højspændingsmaster fjernes ved Aalborg

Energinet.dk er gået i gang med at fjerne 29 højspændingsmaster på 400 kilovolt mellem Gistrup og Limfjorden ved Aalborg.

Især beboerne i Klarup øst for Aalborg kan glæde sig over, at de nu slipper for den østligste af de to rækker højspændingsmaster, som går mellem Gistrup og Limfjorden. Inden årets udgang er masterne på den 7 kilometer lange strækning lagt ned, skilt ad og kørt til skrothandleren.

Masterækken er blevet overflødig, efter at et 150 kilovolt ledningssystem på den vestligste masterække er blevet lagt i jorden, og dermed har skabt plads til at flytte 400 kilovolt ledningssystemet fra den østlige til den vestlige masterække.

Højspændingsnettet forskønnes
- Vi har tidligere fjernet store højspændingsmaster, men det er første gang i danmarkshistorien, at så lang en 400 kilovolt masterække fjernes, og det er ikke sidste, fortæller sektionschef Sebastian Dollerup, Energinet.dk.

Over de næste fire år skal Energinet.dk forskønne seks udvalgte strækninger i højspændingsnettet, hvor 400 kV-master går gennem byområder eller naturområder af national betydning. Forskønnelsen vil enten ske ved at lægge kabler eller flytte masterne. Desuden skal ca. 3.200 km luftledninger på 132 og 150 kilovolt fjernes og erstattes med ca. 2.900 km kabler i løbet af de næste knap 20 år. Endelig forskønnes også dele af 400 kilovolt nettet ved, at der rejses nye, arkitekttegnede master, som er designet, så de passer ind i det omgivende landskab.

Forskønnelsen ved Aalborg blev aftalt i 2001 i forbindelse med opførelsen af en 400 kilovolt ledning mellem Aarhus og Aalborg. De øvrige projekter følger af en politisk aftale fra 2008 om principperne for den fremtidige udbygning af det overordnede elnet i Danmark.

Sådan fjernes masterne
- Først tager vi ledningerne ned på en del af strækningen. Dernæst fjerner vi masterne ved hjælp af en kran, der holder masten, mens vi skruer de bolte af, der holder masten fast til fundamentet. Derefter lægges masten ned, og vi skruer de bolte af, som holder gittermasten sammen. Denne metode er mere skånsom for miljøet, end hvis vi havde brugt skærebrændere, fortæller Gunnar Kyed, Energinet.dk.

- Til slut fjerner vi så meget af fundamenterne, at det bliver muligt at dyrke jorden, hvor masterne har stået. I de områder, hvor der er planer om at byggemodne, fjerner vi fundamenterne helt.

Kunstner tilbydes tre master
Energinet.dk har besluttet at tilbyde kunstner Nils Erik Gjerdevik tre af tre masterne. Gjerdevik vandt i kunstprojektet Vores Kunst, og hans kunstværk involverer tre master, som skal placeres tæt ved Energinet.dk's hovedkontor.

Bag Vores Kunst står Statens Kunstfond, Statens Kunstråd og DR, der har inddraget borgerne i udvælgelsen af tre nye kunstværker tre steder i Danmark.

Abonnér på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.