Kulden bider i elsystemet

Kulden bringer elforbruget tæt på rekord. Det har sendt kraftværkerne og de elektriske udlandsforbindelser på overarbejde. Til gengæld holder vindmøllerne en pause i det stille vejr.

Mens Danmark lavede varm aftensmad i går den 6. februar mellem kl. 17 og 18, nåede elforbruget op på godt 6.000 MWh (6 mio. kilowatt-timer). Det er årets hidtidige maksimale niveau. Der er dog stadig et stykke vej til rekorden, som ligger ca. 5 pct. højere.  

- Men, mener Nicolaj Nørgaard Petersen fra Energinet.dk’s elmarkedsafdeling, havde det ikke været fordi den økonomiske krise har kappet en del af elforbruget, havde vi givet vis haft rekord i går.  

Samtidig med at elforbruget toppede, betød det relativt vindstille vejr, at vindmøllerne kun producerede, hvad der svarede til ca. 10 pct. af elforbruget. Sidste år producerede vindmøllerne gennemsnitligt, hvad der svarede til 28 pct. af elforbruget. 

Det kolde vejr kombineret med en lav vindproduktion og højt elforbrug betyder, at der er god brug for landets kraftværker og elforbindelserne til udlandet til at levere el til de danske elforbrugere. Det danske elmarked er en integreret del af det europæiske marked, og selv om elforbruget er højt i nabolandene i Norden, sikrer markedet, at der fx importeres el fra den sydlige del af Norge, hvor der er overskud af strøm, og der eksporteres til Sverige, hvor problemer med a-kraftværker og højt forbrug til elvarme gør, at der er behov for import af strøm.   

Elpriserne er også steget i takt med forbruget er gået i vejret, men ikke på nært samme niveau som fx i december 2010, hvor der også var en kuldeperiode. Dette skyldes bl.a., at ændringer i det svenske elmarked har sikret en mere effektiv handel med el over grænserne i det fælles nordiske elmarked.

Den aktuelle udvikling i elforbruget kan følges via linket til 'Elsystemet lige nu' til højre her på siden.

Abonner på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.