Bornholmerne viser vejen til Smart Grid

Af Jeanette Møller Jørgensen

Der var stort fremmøde fra den lokale presse og befolkningen på Bornholm i forbindelse med Østkrafts indvielse af Villa Smart den 13. og 17. februar. Her blev der også for alvor åbnet op for rekruttering af de i alt 2.000 deltagere til Smart Grid-projektet, EcoGrid EU.

Kort tid efter pressekonferencen og åbent hus-arrangementet havde 130 bornholmske husstande tilmeldt sig for at yde deres bidrag til udviklingen af fremtidens intelligente elsystem. Siden Ecogrid EU startede i foråret 2011 har 300 bornholmere meldt sig som interesserede i at være med  i projektet.

EcoGrid EU projektet går ud på at teste, hvordan husholdninger og mindre virksomheder  gennem et mere fleksibelt elforbrug  kan bidrage til en bedre udnyttelse af specielt elproduktion fra vindmøller. I øjeblikket arbejder forskere og industrien således med   udviklingen af et 5-minutters marked for såkaldt regulérkraft, der vil give elforbrugerne en ekstra bonus, når de deltager aktivt i balanceringen af elsystemet.         

Et nyt smart hus
Villa Smart er et demonstrationshus i Rønne, hvor man kan lære mere om, hvad intelligent styring af elforbruget, i et helt almindeligt hus, indebærer. Huset ejes af Østkraft og anvendes især i forbindelse med at ”uddanne” testdeltagerne i EcoGrid i fleksibelt elforbrug.

– Villa Smart viser, hvordan vi i fremtiden skal gøre vores huse mere intelligente, og Villa Smart skal hjælpe os med at illustrere, hvad det hele går ud på, sagde Knud Andersen, formand for Østkrafts bestyrelse, i sin åbningstale.

I EcoGrid EU-projektet vil kunderne blive opdelt i forskellige grupper, der hver især får installeret fjernaflæste målere og forskellige former for intelligent udstyr, der kan tilpasse elforbruget i forhold til prissignalerne på det nye marked.

Projektet vil således også afdække,  hvor meget udstyr, der er nødvendigt for, at kunderne bliver aktive forbrugere i et Smart Grid. Testdeltagerne forventes at bestå af cirka 1.900 husstande og 100 virksomheder.

Læs mere om EcoGrid EU på www.ecogridbornholm.dk og www.eu-ecogrid.net og i projektets nyhedsbrev (på engelsk).

 

Abonner på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.