Første havbaserede elnet kan blive på Kriegers Flak

Verdens første havbaserede elnet i kombination med havmøller rykkede med gårsdagens energiforlig et skridt nærmere. Forliget indebærer bl.a., at der inden 2020 skal bygges en 600 MW havmøllepark på Kriegers Flak.

Når Energinet.dk hidtil har bygget anlæg, der forbinder havmølleparker med elnettet, har anlæggene kun løst én opgave – at føre strømmen fra møllerne i land. Med havmølleparken på Kriegers Flak kan det blive anderledes. For sammen med den tyske TSO 50Hertz Transmission planlægger Energinet.dk at bygge et havbaseret elnet, som kan løse flere opgaver samtidig.  

- Et havbaseret elnet på Kriegers Flak vil både kunne transportere strøm fra havmøllerne til land og anvendes til at udveksle el mellem Danmark og Tyskland siger el-stabsdirektør Peter Jørgensen, Energinet.dk. - Den tekniske løsning indebærer også, at der kan sendes strøm fra havmøllerne til både Danmark og Tyskland.  

- Realiseres det havbaserede elnet, betyder det, at både markedsfunktionen og forsyningssikkerheden styrkes. Det bidrager også til, at Danmark kan bevare førerpositionen inden for udnyttelse af vedvarende energi, siger Peter Jørgensen bl.a. med henvisning til, at et havbaseret elnet på Kriegers Flak kan blive et trinbræt for et langt større elnet i Nordsøen.

Se animationen om det havbaserede elnet øvert på siden og læs mere om planerne her

Abonner på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.