Transformerplatform installeret ved Anholt

Danmarks hidtil største offshore transformerplatform er på plads 12 sømil ud for Grenå. Den er knudepunktet for Anholt Havmøllepark.

Af Lene Dalsgaard Nielsdatter

Klik på billedet for at forstørre det

Med hjælp fra et hollandsk kranskib har Energinet.dk i påsken installeret den cirka 1600 ton transformerplatform på positionen ud for Anholt.

Platformen, som vejer det samme som 100 fyldte bybusser, er Danmarks hidtil største offshore transformerplatform. Den er knudepunktet i det anlæg Energinet.dk opfører for at kunne forbinde Anholt Havmøllepark med elnettet på fastlandet.

Skærtorsdag ankom kranskibet Stanislav Yudin fra Rotterdam og prammen fra Aalborg med transformerplatformen. Her ankrede kranskibet op med sine otte ankre, men måtte vente på, at vinden løjede af.

Langfredag var platformen installeret på fundamentet. Det tog tre en halv time.  Projektleder fra Energinet.dk, Poul Damgaard, havde forventet det ville tage dobbelt så lang tid.

- Det er en stor dag, for det er kulminationen på tre års arbejde. Alt gik som det skulle, da vi endelig havde det rette vejrvindue, siger Poul Damgaard.

Den 27 meter høje transformerplatform bliver strømmens første stop, når Anholt Havmøllepark begynder at snurre. Platformens tre transformere skal sætte spændingen op fra havmøllernes 33 kV til 220 kV, inden strømmen sendes via søkabel ind i elnettet på fastlandet.

Anlægget skal være klar til drift den 1. august.

Abonnér på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.