Danskerne får strøm – også når vindmøllerne står stille

Energinet.dk's strategiplan viser, hvordan Danmark i fremtiden både får meget mere vedvarende og grøn energi og samtidig bevarer forsyningssikkerhed og strøm i danskernes stikkontakter.

Nye kabler til nabolande, velfungerende markeder og et fleksibelt sammenhængende energisystem. Det er de tre største drivkræfter i Danmarks enorme omstilling mod et mere grønt og klimavenligt el- og gassystem.

Energinet.dk offentliggør i dag sin Strategiplan 2012. Planen viser, hvordan Folketingets energimål bliver til virkelighed. I 2020 skal 50 procent af al strøm komme fra vindmøller. Det er næsten en fordobling på otte år.

Strategiplanen beskriver, hvordan danskerne er sikre på at have strøm i stikkontakterne – også de timer, hvor det ikke blæser, og møllerne står stille.

”Vejen frem mod en uafhængighed af fossile brændsler i Danmark kræver et fuldkomment paradigmeskifte for hele vores energiproduktion og energiforsyning. Den fluktuerende el-produktion fra vindkraften betyder, at vi udfordres på at kunne levere den rette mængde energi, både når det blæser, og når det ikke blæser. Det kræver en meget høj grad af fleksibilitet i både forbrug og produktion af energi, og en fundamental ombygning af hele vores energisystem”, siger Peder Ø. Andreasen, administrerende direktør i Energinet.dk.

Danmark råder over ganske betydelige vedvarende energiressourcer og kan sagtens dække vores samlede energiforbrug. Det kræver dog, at ressourcerne anvendes effektiv. Energinet.dk mener, det er vigtigt at udnytte de knappe biomasseressourcer rigtigt. Biomasse og grønne gasser vil i fremtiden spille en betydelig rolle, når vinden ikke blæser.
 
En række tiltag skal støtte den store omstilling. Energinet.dk udbygger energisystemet ud fra samfundsøkonomiske løsninger. Læs mere i strategiplanen under "Læs mere".

Abonnér på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.