Skib kan være skyld i strømsvigt på Bornholm

Årsagen til tirsdagens strømsvigt på Bornholm bliver stadig undersøgt. Meget tyder på brud på søkabel. Anker fra skib kan have ødelagt kablet.

Et anker fra et skib kan være årsagen til det strømsvigt, der tirsdag aften mørklagde Bornholm.


Energinet.dk og samarbejdspartnere undersøger onsdag aften stadig årsagen til strømafbrydelsen, men meget tyder på en fejl eller et brud på det søkabel, der forbinder Bornholm med Sydsverige.
Det 46 kilometer lange el-kabel ligger gravet en meter ned under havbunden, men et skib, der har kastet anker og trukket det hen over bunden, kan have ødelagt kablet og skabt en kortslutning. Det er en af de mulige forklaringer, som Energinet.dk arbejder med.
Når den præcise årsag er kendt, opdaterer Energinet.dk hjemmesiden.


Mandskab og måleudstyr begyndte onsdag eftermiddag at søge efter forklaringen på både den svenske og danske side af søkablet. Et skib er klar til at sejle ud fra Kalundborg torsdag aften med reservedele, hvis det viser sig, at fejlen som ventet er opstået i kablet.
Hvor lang tid, det vil tage at reparere kablet, er usikkert at sige. Det afhænger af vejret, skadens omfang osv. Men går alt vel, kan kablet være repareret, testet og klar til drift i uge 2 i 2013. Det skal dog tages med forbehold.

Uanset skadens omfang kommer bornholmerne ikke til at mangle strøm.
Østkraft og øens kraftværk producerer den strøm, borgerne skal bruge.
Kraftværket blev sat i gang tirsdag aften, da strømforsyningen fra Sverige pludseligt svigtede klokken 20.43. I løbet af aftenen og nattet havde alle bornholmere igen strøm.

Læs tidligere pressemeddelelse om strømsvigtet her.

Abonner på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.