Fejl på søkabel fundet 17,4 km fra Sverige

Skib sejlede over netop det sted, hvor der tirsdag aften skete brud på det søkabel, som forsynede Bornholm med strøm fra Sverige.

Energinet.dk er tæt på at konkludere, at det var et skib, der kastede anker, som tirsdag klokken 20.43 var skyld i, at strømmen gik på Bornholm.

Data viser, at skibet sejlede på præcis det tidspunkt og præcis over det søkabel, hvor Energinet.dk nu har sporet fejlen til.

Skibet sejlede tilsyneladende med ankeret nede, og overvågningsdata viser, det gik lidt ned i fart, hvilket tyder på, at ankeret fik fat i kablet. Cirka fire sømil senere går skibet ned i fart og laver en sløjfe, hvilket tyder på, at skibet halede ankeret ind.

Onsdagens målinger og analyser viser, at der er en fejl på kablet 17,4 km. fra den svenske kyst. Der er kun fejl på ét af de tre kabler, der tilsammen udgør søkablet.

Alt sammen peger på et brud og en kortslutning opstået efter sammenstød med et anker. Kablet er beskyttet af flere kapper og ligger til dels på havbunden og til dels spulet ned i havbunden.

Energinet.dk sender nu et skib med dykker og undervandsfartøj ud for at se skaderne og se efter eventuelle slæbespor fra et anker. Derefter bliver et større skib sendt ud for at hæve kablet op over havoverfladen, så det kan blive lappet.

Energinet.dk er i kontakt med det formodede gerningsskib og dets forsikringsselskab. Hvis det er et anker, der er skyld i strømsvigtet, rejser Energinet.dk erstatningskrav. Beløbets størrelse er endnu ukendt.

Reparationen af søkablet går i gang hurtigst muligt. Afhængigt af vejr og skadens omfang kan kablet tidligst være repareret, testet og klar til brug i uge 2 i 2013 – men det er dog usikkert.

Bornholmerne kommer ikke til at mangle strøm, da kraftværket Østkraft forsyner øen med elektricitet.

I dag, 27. december, er det præcis to år siden, søkablet sidst blev beskadiget af et skib.

Læs tidligere nyhed fra hjemmesiden om tirsdagens strømsvigt her. Læs tidligere pressemeddelelse her.

Abonner på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.