De ældste 400 kV kabler under Øresund skiftes ud

De ældste fire af de syv 400 kV kabler under Øresund står for at blive udskiftet. Det er de to ejere, Svenska Kraftnät og Energinet.dk, enige om.

Kabelsystemet mellem Danmark og Sverige er ved at have opbrugt dets levetid, og undersøgelser viser, at armeringen, som omgiver de 40 år gamle kabler, er ved at korrodere. Det øger risikoen for langvarige afbrud af kablet. Derfor skifter Svenska Kraftnät og Energinet.dk de fire ældste kabler.
 
- 400 kV-kablerne i Øresund er af vital betydning for elforsyningssikkerheden i Danmark, og de er med til at sikre, at elmarkedet er velfungerende med fair priser til følge på begge sider af Øresund. Derfor løber vi ingen risiko, men udskifter kablerne, før de fejler, siger eldivisionsdirektør Torben Glar Nielsen, Energinet.dk.
 
De fire enfase kabler, som står foran udskiftning, er otte km lange. Det ene af kablerne er et reservekabel. På dansk side kommer søkablerne i land ved Ellekilde Hage mellem Hornbæk og Ålsgårde. Herfra er der lagt et 800 meter landkabel til kabelovergangsstationen i Skibstrupgård. Kablerne på land skiftes også

Nye kabler uden olie- og papirisolering
Planen er, at de nye kabler kommer til at følge nogenlunde den samme rute som de eksisterende.

- Overføringsevnen på det nye kabelsystem bliver den samme som på det eksisterende, siger projektleder Søren Krüger Olsen, Energinet.dk.
- Det ligger fast at det nye kabel bliver af PEX-typen med Polyethylen som elektrisk isolationsmateriale. De nye kabler bliver altså ikke isoleret med olie og papir som de gamle kabler.
 
Forventes i drift ultimo 2015
De tre kabler er frem til den danske kyst ejet af Svenska Kraftnät, mens Energinet.dk og Svenska Kraftnät ejer reservekablet i fællesskab. De dele af kablet, der ligger på dansk grund, er ejet af Energinet.dk.

Den samlede pris for udskiftningen er anslået til ca. 250 mio. DKK. Heraf skal Energinet.dk betale ca. 50 mio. DKK.
- Vi forventer, at vi kan sætte det nye kabelsystem i drift i slutningen af 2015. Herefter fjerner vi det gamle kabel, og sender det til skrot, siger Søren Krüger Olsen.
Sjælland og Sverige har været elektrisk forbundet siden 1906, hvor det første  kabel blev lagt.


Mellem denne strand lidt nord for Helsingborg, Sverige og Ellekilde Hage mellem Hornbæk og Ålsgårde, Danmark ligger det 400 kV elkabelsystem under Øresund, som er et vigtigt led i elforsyningen. Svenska Kraftnät og Energinet.dk skifter næste år fire af de syv kabler. Foto: Energinet.dk

Abonnér på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.