Søkablet mellem Bornholm og Sverige er repareret

Uroligt vintervejr betød, at der gik 49 dage, før det overrevne søkabel mellem Bornholm og Sverige blev repareret. Der kan igen flyde strøm frem og tilbage.

​Det overrevne søkabel mellem Bornholm og Sverige er repareret.

Kablet blev ødelagt - og Bornholm mørklagt - 25. december klokken 20.43. Det er sandsynligvis et skib, der slæbte sit anker på havbunden, som er skyld i strømsvigtet. Overvågningsbilleder af skibstrafikken viste, at skibet netop sejlede henover kablet, da strømmen gik, og billeder optaget med undervandskamera få dage efter viste tydelige slæbesport i havbunden og skader på kablet.

Det er ikke tilladt for skibe at slæbe anker i området, hvor kablet ligger.

Men det cypriotisk indregistrerede skib har endnu ikke erkendt sagen. Om det ender med en aftale mellem parterne eller en retssag er endnu uvist.

 

Dårlig periode til reparation
Energinet.dk ejer kablet og håbede i dagene efter strømsvigtet, at der ville gå få uger, inden det igen var sat sammen. To specialistbåde blev hurtigt sendt til Rønne. Men der er brug for godt vejr og roligt vand for at kunne hæve kablet fra havbunden til overfladen og sætte enderne sammen, og vejret har ikke været gunstigt. Derfor har det taget 49 dage, før forbindelsen til Bornholm igen var oppe at køre.
 
Kablet blev revet over 17,4 kilometer fra den svenske kyst. Strømsvigtet betød, at hele Bornholm blev mørklagt. Øens egne kraftværker begyndte dog hurtigt at producere el, og derfor fik dele af øens borgere hurtigt strøm i stikkontakterne igen. Klokken cirka 1.30 havde alle bornholmer atter strøm.
Kraftværkerne på Bornholm er dimensioneret til at forsyne øen med el, men nogle dage er strømmen billigere i Sverige, og da bliver kablet elforsyningen til Bornholm.
Strømmen begyndte at flyde mandag kl. ca. 17. Det skete efter et døgn, hvor kablet var blevet testet. Søkablet fungerer igen, som det skal.

Abonner på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.