Særtransport i sneglefart: Blokvogn på 60 meter mellem Skive og Tjele

Det kræver tre kæmpe kraner, en meget lang blokvogn, polititilladelse, følgebiler, køreplader og millimeter-planlægning at få Danmarks største transformer kørt fra Skive til Tjele ved Viborg.

​Med en tophastighed på op til 10 km i timen vil en 60 meter lang blokvogn tirsdag den 19.3 2013 kl. ca. 19.00 sætte kurs fra havnen i Skive til Tjele ved Viborg. På sig har den Danmarks hidtil største transmissions-transformer.

Transformeren er  en stor firkantet stål-kolos, der i sig selv vejer 281 ton og derfor kræver et køretøj med masser af hjul for at fordele trykket.

Blokvognen, der har en samlet vægt på 421 ton, ledsages af flere følgebiler og mænd, der undervejs vil lægge jernplader ud for at skåne asfalten, kantsten, rabatten osv.

Hele turen, der kommer til at tage omkring fire timer, er planlagt til mindste detalje, for der er både broer, rundkørsler og vejskilte, der står i vejen, at tage hensyn til undervejs.


Transformeren, der leveres af Følsgaard og Smit, kommer til Skive med skib fra Holland.

Spærrer for trafikanter
Trafikanterne, der kører på landevejen mellem Skive og Tjele kommer måske også til at holde tilbage for blokvognen. På flere strækninger af den ca. 45 km lange tur er vejen så smal, at der ikke er plads til modkørende trafik.

Derfor vil nogle strækninger blive spærret af, mens blokvognen kører der.
 

Den store blokvogn kører den 19.3 fra Skive kl. 19.00 og skulle efter planen være i Tjele ca. fire timer senere. Klik på kortet for at se en større udgave

Transformeren, der kommer til Skive havn med coaster, er så stor og tung, at der skal hele tre kæmpe kraner til at løfte den af skibet. Selve løftet finder sted tirsdag den 19.3. og er lidt af en præstation i sig selv, fordi de tre mobilkraner skal arbejde sammen og koordinere løftet med millimeter-præcision.

Omfordeler strømmen
Transformeren skal til Energinet.dk’s transformerstation i Tjele ved Viborg, hvorfra der går tre – snart fire – elektriske forbindelser til Norge.

I forbindelse med at højspændingsnettets luftledninger over årene forsvinder, og i stedet bliver kabellagt, skal den nye store transformer sørge for omfordeling af strømmen, så el-transmissions nettet ikke bliver overbelastet.

Abonner på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.