Signal til gasmarkedet: Det kolde vejr tærer på gaslagrene

Energinet.dk har udsendt en besked til gasmarkedet om at være opmærksom på forsyningssituationen. En early warning-meddelelse skal forebygge en kritisk situation.

​Det kolde vintervejr får forbruget af naturgas til at stige og tærer på lagrene af gas i Danmark. Situationen er ikke kritisk, men der er brug for at være opmærksom på forsyningssikkerheden og forebygge, at situationen bliver forværret. Derfor har Energinet.dk udsendt et signal, en ”early warning”, til aktørerne i gasmarkedet.
 
Energinet.dk er systemansvarlig for naturgasområdet og skal give markedet besked, når der kan opstå en kritisk forsyningssituation.
 
-Hvis de lave temperaturer fortsætter i mange dage og nætter, uden situationen på markedet ændrer sig, kan Energinet.dk forudse, at beholdningen af naturgas i lagrene vil nå et lavt niveau. Det vil ske indenfor de nærmeste uger, siger Jeppe Danø, markedsdirektør i Energinet.dk’s gasdivision.
Den situation vil Energinet.dk gerne undgå, så signalet til markedet skal derfor gøre markedsaktørerne ekstra opmærksomme på at bruge de eksisterende muligheder for at bringe gas til det danske marked.
Der er ledig transportkapacitet til det danske marked. 
 
”Early warning” er det laveste advarselsniveau i Energinet.dk’s forsyningsberedskab. De næste trin er ”alert” og ”emergency”. De tre trin er den europæiske skala for gasmarkedet.
 
Selv hvis gassituationen skulle blive forværret i Danmark, er privatpersoner, fjernvarmekunder og mindre virksomheder alle sikret gasforsyning gennem Energinet.dk’s nødforsyningsberedskab.  Energinet.dk har lagret gas til 60 vinterdage .   
 
Heller ikke store virksomheder bliver påvirket af early warning-meddelelsen, men de kan komme til at mærke det, hvis situationen bliver forværret. Derfor skal early warning-meddelelsen forebygge, at der opstår knaphed på gas.
 
Kontaktoplysninger: Jeppe Danø, telefon: 44 87 34 00, mail: jda@energinet.dk 

Abonner på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.