Energinet.dk deltager i samarbejde om at lave vind til grøn gas

Energinet.dk deltager i den nystartede ”North Sea Power to Gas Platform”. En gruppe gas-aktører fra Nordsølandene skal dele viden og udvikle muligheden for at lave fremtidens store mængder vindkraft fra Nordsøen om til bæredygtig VE-gas.

​I Danmark – og mange af Nordsølandene - kommer vindkraft i årene fremover til at være en dominerende vedvarende energikilde.

Den bæredygtige vindkraft skal overvejende udnyttes direkte og ”her og nu” til både traditionelt elforbrug - og nyt elforbrug, fx varmepumper og elbiler. Men i perioder med ekstra stor vindproduktion kan det dog vise sig at være en samfundsøkonomisk god idé at lave den ekstra vind om til VE-gas gennem elektrolyse og sende de ind i gassystemet.

Vind kommer og går, men gassystemet kan billigt lagre og transportere store mængder energi og dermed skabe balance i energisystemet på vindstille dage. VE-gas er også en god energikilde til energitjenester, hvor el er mindre velegnet, fx tung transport og skibsfart.

Danmarks stærke gasinfrastruktur har således en vigtig rolle i omstillingen af hele energiforsyningen til vedvarende energi. Derfor deltager Energinet.dk i North Sea Power to Gas Platform.
 
”Allerede i dag er der mindre, kommercielle projekter med elektrolyse, men vi forventer først, at elektrolyse får en stor betydning for balancering af energisystemet om en del år. Det er dog nødvendigt allerede nu at udvikle og planlægge. Det tager lang tid at ændre energisystemet, så forskning og planlægning skal indtænkes allerede nu, siger Carsten Vittrup, energistrategisk konsulent i Energinet.dk’s udviklingsafdeling.
 
Energinet.dk deltager i flere europæiske samarbejder om udviklingen af et gassystem baseret på forskellige former for VE-gas. Her forventes gas fra elektrolyse af vindmøllestrøm i fremtiden at blive en markant bidragsyder.
 
Se den engelske pressemeddelelse fra ”North Sea Power to Gas Platform” her

Abonner på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.