Energinet.dk forlænger fristen for ideer til Kriegers Flak

Borgere og andre får nu ekstra tid til at komme med ideer til VVM-redegørelse for havmøllepark Kriegers Flak. Energinet.dk har lyttet til kritik på borgermøder onsdag og torsdag i denne uge, og Naturstyrelsen bakker op om beslutningen.

​Fristen for at borgere, myndigheder, organisationer og andre kan komme med ideer og forslag til VVM-undersøgelse for den ny havmøllepark Kriegers Flak bliver nu forlænget.
 
Det sker efter Energinet.dk har anmodet Naturstyrelsen om at udvide den oprindelige fire-ugers svarperiode med yderligere to uger. Dermed imødekommer myndighederne kritik fra naboer til havmølle-projektet. Naturstyrelsen, som er overordnet myndighed på VVM-redegørelsen, støtter beslutningen om at forlænge høringen.
 
- Vi har lyttet til de borgere, der mener, de ikke er blevet informeret ordentligt. Derfor sender vi nu projektmaterialet ud til yderligere en række naboer, vi forlænger fristen for at komme med forslag og kommentarer, og vi holder et ekstra borgermøde, siger projektleder Jens Christian Hygebjerg, Energinet.dk.
 
Folketinget besluttede sidste år, at der skal laves en havmøllepark på Kriegers Flak i Østersøen. Det statslige selskab Energinet.dk har fået til opgave at lægge de kabler og bygge de anlæg, der skal få strømmen fra havmøllerne ind i det eksisterende elnet.
Energinet.dk har peget på, at Ishøj, hvor der i forvejen er en transformerstation seks kilometer fra kysten, ud fra et rent teknisk og økonomisk perspektiv er den bedste og billigste løsning til et såkaldt ilandføringsanlæg.
 
Et stort område omkring den nuværende transformerstation er udpeget til et areal, hvor en ny og større transformatorstation kan ligge. Desuden er foreslået to forskellige strækninger, hvor kablerne fra havet kan komme frem til stationen.
 
Projektet er stadig inde i en tidlig fase, og der skal muligvis også bygges en mindre elektrisk station på Stevns.
 
I alt 500 lodsejere i de foreslåede projektområder ved Ishøj og på Stevns har fået tilsendt brev og projektbeskrivelsen. Der er desuden indrykket annoncer i ugeaviser. Men en del af de naboer, der bor uden for projektområdet, men stadig tæt på en måske kommende transformerstation, har ikke fået brev.
 
Derfor sender Energinet.dk og Naturstyrelsen i næste uge materialet ud til flere naboer i nærområdet og forlænger fristen for at komme med ideer og forslag til den 20. juni 2013. Endelig vil der også blive holdt et ekstra borgermøde den 6. juni kl. 19-21.30 i Ishøj Idræt og fritidscenter.
 
Ny transformerstation
Den nye transformerstation skal håndtere 600 MegaWatt fra havmøllerne, og den kan blive meget større end den eksisterende transformerstation ved Ishøj. Afhængig af hvilken løsning for ilandføring, der i sidste ende bliver valgt, kan bygningen blive 110 meter lang, 50 meter bred og 25 meter høj.
 
- Det er en stor bygning, og vi kan godt forstå, at nogle borgere er bekymrede. Men det er vigtigt at understrege, at processen først lige er gået i gang, og det er ikke lagt fast, om transformerstationen skal ligge på det ene, andet eller tredje sted. Vi er i en tidlig fase af projektet, hvor borgerne har mulighed for at komme med ideer, forslag og kommentarer, siger Jens Christian Hygebjerg, Energinet.dk.
 
Alle borgernes input kommer til at danne grundlag for den VVM-redegørelse, Energistyrelsen og Naturstyrelsen skal lave. VVM står for Vurdering af Virkningerne på Miljøet.  Redegørelse skal belyse konsekvenserne for mennesker, dyr, planter, kulturarv mm.

Abonnér på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.