Intet endeligt bevis på hærværk ved nordjysk motorvej

Ødelagt wire er blevet undersøgt. Eksperter kan hverken bevise eller modbevise, at den blev klippet over.

​2. april klokken ca. 22.30 faldt en højspændingsledning ned over den nordjyske E39-motorvej, og dagen efter fortalte Energinet.dk, at ledningen kunne være udsat for hærværk.

Der var ingen strøm i ledningen, da den faldt ned - Energinet.dk havde gjort klar til, at den skulle fires ned dagen efter.

Da politi og beredskab blev alarmeret, hang ledningen lavt over asfalten, og to biler var kørt ind i ledningen. Ledningen hang i en livsfarlig højde, men ingen personer kom til skade.

 
Den wire, der holdt højspændingsledningen fast, var gået i to dele. Den ødelagte stump er nu blevet undersøgt på Teknologisk Institut. Eksperternes konklusion er, at det hverken kan bevises eller modbevises, at wiren er savet eller klippet over.
 
- Vi kan derfor ikke endegyldigt sige, at det var hærværk, eller at der var tale om folk, som ville stjæle metal, men der er stadig noget, der tyder på, at nogen har pillet ved kablet, siger Sebastian Dollerup, sektionschef i Energinet.dks afdeling for Eltransmission.
 
Wiren var testet til at kunne holde fem tons – ti gange mere end den faktiske belastning. Der var ingen fejl i wirens tråde, og den var rykket over lige over kabeltromlen, et sted hvor der hverken var skarpe kanter eller hjørner – i øvrigt i en højde, hvor personer kunne nå. Energinet.dk har ikke tidligere haft problemer med den type wirer.
- Og som vi tidligere har fortalt, konstaterede vi, at nogen samme nat havde brudt ind i et værktøjsskab på pladsen, og der var pillet ved en dieseltank – låget var skruet af, siger Sebastian Dollerup.
 
Hændelsen blev allerede 3. april meldt til politiet, og Energinet.dk har afleveret rapporten fra Teknologisk Institut til politiet.

Abonnér på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.