Ny rørledning sikrer gas til danske forbrugere

Gassen flyder nu i den nye rørledning mellem Ellund ved Frøslev i Sønderjylland og det danske gasknudepunkt i Egtved. Den nye forbindelse er med til at sikre forsyningen af gas til danske forbrugere i en tid, hvor produktionen i Nordsøen bliver mindre.

​Gas fra Tyskland og Europa flyder nu gennem en helt ny rørledning mellem Ellund ved Frøslev i Sønderjylland og det danske gasknudepunkt i Egtved.
Energinet.dk drejede i sidste uge for første gang på hanerne, og naturgas fra det internationale marked kan nu frit løbe i den 93 kilometer lange 30” rørledning.

- Det er en milepæl for det danske gasmarked. Den nye rørledning er på den ene side med til at sikre et åbent, internationalt gasmarked og på den anden side med til at sikre, at der også fremover er gas til de danske forbrugere, siger Peter Hodal, drifts- og anlægsdirektør i Energinet.dk’s gasdivision.

Produktionen af naturgas fra Nordsøen er faldende. Derfor begyndte Energinet.dk i marts 2012 at lægge den nye ledning fra Egtved og ned gennem Syd- og Sønderjylland.
Et kæmpe projekt, hvor op mod 350 folk har været i gang i marken ad gangen.

Den officielle åbning af rørledningen sker 30. september. Til den tid står også en ny, stor kompressorstation klar i Egtved. Rørledning og kompressorstation betyder, at gas fra eksempelvis Holland, Tyskland, Rusland og Norge kan sendes rundt i Danmark og videre op i Sverige.

Der er allerede en gasledning over landegrænsen ved Tyskland, men den er mindre, og i mange år har gassen alene flydt mod syd, da Danmark har eksporteret gas. 

På længere sigt er udbygningen af gassystemet også med til at skabe fleksibilitet i det samlede danske energisystem. Gassystemet kan lagre og transportere naturgas og ”grønne gasser”. I en fremtid med meget mere vindenergi er det nødvendigt med fleksible energikilder til de dage, hvor det ikke blæser.

Hele projektet har kostet cirka 1,5 milliarder kroner. EU betaler op til 50 procent af den samlede regningen gennem det europæiske genopretningsprogram for energiområdet.

Læs mere om projektet her

Abonner på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.