Vestdanmark får fredag høje elpriser i fem timer

Vedligehold, arbejde på et nyt stort højspændingsprojekt og vindstille vejr er årsagen til, at elpriserne stiger markant i Vestdanmark i fem timer fredag morgen og formiddag.

Elprisen i det vestlige Danmark bliver markant højere end normalt i fem timer, mellem kl. 7 og 12 i morgen fredag. Det viser torsdagens handler fra den nordiske elbørs, Nord Pool Spot.
I to af de fem timer når elprisen børsens maksimale niveau, nemlig 14,91 kroner per kWh – normalprisen er cirka 30 øre per kWh.
De øvrige tre timer ligger prisen lidt under, men dog stadig over 14 kroner per kWh.
 
Årsagen til de høje priser er et sammenfald af flere omstændigheder. To blokke på centrale kraftværker samt den elektriske storebæltsforbindelse er ude med planlagt vedligehold. Desuden udføres der for øjeblikket arbejde på den nye højspændingsledning mellem Kassø i Sønderjylland og Tjele i Midtjylland, og det medfører, at muligheden for import af el er reduceret i en kort periode. Dertil kommer, at det ikke ser ud til at skulle blæse ret meget i morgen, så vindmøllerne vil ikke producere meget strøm.
 
-Ligesom når man renoverer og udbygger vejnettet, hvor der kan komme kø i byggeperioden, er det desværre sådan, at der kan opstå ”unormale” priser i et mindre antal timer, når elnettet udbygges. Energinet.dk foretager et stort planlægningsarbejde, inden transmissionslinjer tages ud af drift til opgradering eller vedligehold, og vi koordinerer også ”udetid” med kraftværksejerne, for at sikre at forsyningssikkerheden også er stabil i revisionsperioden. Denne gang var det desværre ikke nok til helt at undgå unormalt høje priser i fem timer, siger elmarkedsdirektør i Energinet.dk Søren Dupont Kristensen.
 
Til trods for de usædvanligt høje priser er der ingen problemer med forsyningssikkerheden – borgere og virksomheder er som altid sikret strøm i stikkontakterne.
 
Den pris, som elproducenter og elleverandører indbyrdes handler strøm til, bliver fastsat en dag i forvejen på den nordiske elbørs, Nord Pool Spot. Det sker på baggrund af udbud og efterspørgsel. Der bliver dog også handlet el på selve dagen – el som skal sørger for den sidste balance mellem udbud og efterspørgsel.
 
Hvorvidt forbrugere vil mærke til de forhøjede børspriser på deres elregning kommer an på hvilken kontraktform de har med deres elleverandør. Langt de fleste forbrugere har aftale om leverance af el til faste priser og vil derfor ikke komme til at mærke de høje priser fra elbørsen.
 
-På længere sigt er det dog vigtigt, at forbrugerne tager mere aktiv del i markedet og tilrettelægger forbruget efter den aktuelle pris. Det vil sikre, at vi helt undgår disse situationer med meget høje priser på elbørsen, siger Søren Dupont Kristensen.
 
 
De høje priser gælder kun Vestdanmark – Jylland og Fyn – mens Østdanmark – Sjælland og øerne – har normale, stabile priser. I Vestdanmark er elprisene før klokken 7 og efter klokken 12 på et normalt og stabilt niveau.

Abonner på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.