Gasbørs skifter navn med rekordhandel i bagagen

Nord Pool Gas, der organiserer og driver et nordisk børsmarked for gas, har stor fremgang og oplever stigende handel med gas. Nu skifter gasbørsen navn til Gaspoint Nordic A/S.

Rekord stor omsætning, sorte tal på bundlinjen og et helt nyt navn.
Omsætningen voksede med 72 procent fra 2011 til 2012. 575 millioner kubikmeter gas blev handlet.
Sådan er virkeligheden for gasbørsen Nord Pool Gas – eller Gaspoint Nordic A/S, som gasbørsens fra 15. juli kommer til at hedde.
- Vi ønsker at fastholde og udvikle gasbørsens position som det nordiske omdrejningspunkt for gashandel og markedsudvikling. Derfor skifter vi navn til Gaspoint Nordic A/S, siger direktør Jacob Pedersen.
Børsen blev etableret i 2008 i et samarbejde mellem det danske statsejede firma Energinet.dk og den nordiske elbørs Nord Pool Spot. Målet var at skabe bedre konkurrence og gennemsigtighed i lukket gasmarked, der i årtier har været præget at lange forsyningsaftaler og komplicerede prisformler.
Børsen havde en svær start, der var præget af manglende opbakning fra flere af branchens hovedaktører. Kun få havde troen på, at gassektoren havde brug for en dansk markedsplads, forklarer Jacob Pedersen.
Men siden er udviklingen gået stærkt.
I dag, hvor op mod 20 danske og udenlandske virksomheder deltager i den daglige børhandel, er der en klar og entydig markedspris, som producenter, leverandøer og gasforbrugere kan forholde sig til.
- Således holder mange danske industrivirksomheder øje med udviklingen i gasbørsen, fordi børspriserne er referencen, der i stigende grad bestemmer, hvor meget der skal betales for naturgassen, siger Jacob Pedersen.
Den positive udvikling er foreløbig kulmineret i 2012 hvor cirka 20 procent af det danske gasforbrug, svarende til cirka 575 millioner kubikmeter, blev handlet på børsen, og børsen kunne for første gang fremvise sorte tal på bundlinjen.
- Gasbørsen har vist sin berettigelse og er i dag en virksomhed, der kan stå på egne ben, siger Jacob Pedersen, og det er også en af årsagerne til, at navnet Gaspoint Nordic nu bliver introduceret.
Sidste år valgte Nord Pool Spot at sælge sin ejerandel til Energinet.dk, som nu er eneejer af gasbørsen.
I 2012 udgjorde værdien af den samlede børshandel mere end 1,2 mia. kr. og børsens regnskab balancerede med et overskud på 10.000 kroner.
Kontaktoplysninger:
Jacob Pedersen, direktør i Gaspoint Nordic, jpe@gaspointnordic.com, telefon: 69 12 64 00 eller mobil: 31 42 57 52.

Abonnér på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.