It-problemer drillede elhandel

Nord Pool Spot måtte søndag aften opgive at lave prisberegninger over mandagens elproduktion. Fredagens priser måtte genbruges. Borgere og virksomheder er sikret strøm.

​Tekniske problemer hos den nordiske elbørs, Nord Pool Spot, betød søndag aften, at var nødvendigt at aflyse den normale el-auktion. Det var ikke muligt at beregne prisen for det kommende døgn, mandag 5. august, og derfor blev priserne fra fredag genbrugt. Proceduren i den slags nødsituationer er, at resultatet af auktionen fra seneste hverdag bliver genbrugt.


IT-problemerne har konsekvenser for markedet i hele Nord Pool Sports område: Danmark, Norge, Sverige, Finland og de baltiske lande.

- Det kommer ikke til at betyde noget for elforsyningen til danskerne, men det giver nogle store udfordringer med at sikre balance mellem udbud og efterspørgsel i elsystemet. Eksempelvis er det overskyet i dag, og udbuddet af solenergi i Danmark og Tyskland er mindre end i fredags. Det har skabt en betydelig ubalance. Derfor har Energinet.dk købt produktion i Danmark og Norden for at udligne forskellen, siger Klaus Thostrup, markedschef i Energinet.dks eldivision.
 
Normal handel igen
Elbørsen Nord Pool Spot er centrum for handlen med el i alle de syv lande. Det er buddene til elbørsen, der afgør, hvem der skal producere næste dags elektricitet, og hvad elprisen bliver.
Hver dag modtager børsen bud for køb og salg af el og matcher dem til dagens elpriser.
Det er første gang i Nord Pool Spots historie, at det ikke har været muligt at gennemføre en auktion.
Nord Pool Spot, der har hovedsæde i Oslo, har mandag morgen meddelt, at handlen med el til tirsdag foregår normalt.
 
Læs mere på Nord Pool Spots hjemmeside her.

Abonnér på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.