Juli var strålende for solenergien

Produktionen af solenergi var rekordhøj i sommerferien. Med 296 timer var juli den næstmest solrige julimåned nogensinde.

​Selvom de fleste danskere har brugt sommeren på at stege i varmen med en vaffelis i hånden, har juli bestemt ikke været en uproduktiv måned. Solen har nemlig, bogstaveligt talt, skinnet over danskerne og ikke mindst deres solceller. I enkelte timer dækkede solcellerne op mod 13 % af det samlede forbrug.

 

”Det er en rigtig høj produktion, som er udtryk for en par rigtige gode og solrige dage,” siger Jens Møller Birkebæk, der er systemdriftsdirektør i Energinet.dk.
 
Det er en rekord indenfor solcelleproduktion i Danmark. En del af forklaringen er, at juli i sig selv var tæt på at sætte rekord. Det var nemlig den næstmest solrige julimåned nogensinde, med hele 296 solskinstimer imod de normale 232. Antallet af private solcelleanlæg er samtidig vokset eksplosivt, fra 4100 til omkring 87.000 i 2012.
 
”Man skal huske på, at produktionen svinger meget, fordi at det afhænger af solforholdene. Men der har vi været meget heldige med sommeren,” fortæller Jens Møller Birkebæk.
 
Stor effekt
Der er meget få solceller, der ikke har fået sved på panden i sommer. Da produktionen toppede den 20. og 21. juli kl. 13.00, udnyttede solcellerne på de danske tage hele 400 MW ud af deres maksimale effekt på 480 MW. Den maksimale effekt er den mængde strøm, de maksimalt ville kunne producere, hvis forholdene var helt optimale. Det er en produktion på højde med Skærbækværket, DONG’s kraftværk ved Fredericia.
 
Normalt kommer kun omkring 1 % af den danske elproduktion fra solceller. Den høje produktion, som enkelte timer var op mod 13 % af det samlede forbrug, skyldes både den megen sol, men også et lavere elforbrug på grund af weekend og sommer. Med en produktion på 83 GWh i hele juli dækkede solceller omkring 3 % af det samlede forbrug på cirka 2422 GWh.
 
Selvom solen stod for en væsentlig højere produktion end normalt, er der dog ifølge Jens Møller Birkebæk ingen grund til at frygte, at elnettet bryder svedende sammen.
 
”Vi kan regulere den øvrige el-produktion på de solrige dage, så den samlet passer til forbruget i Danmark. Man kan sige, at vi kan tilpasse driften af el-systemet til en god sommer,” forklarer han.
 
Der findes ikke et præcist tal på elproduktionen fra solcellerne. Tallene er prognoser baseret på målinger, som Energinet.dk får fra et udsnit af solcelleanlæg i Danmark.

Abonner på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.