Kabler afløser højspændingsledninger

Energinet.dk fjerner luftledningerne mellem Struer og Bedsted og erstatter dem med kabler i jorden.

​Energinet.dk går nu i gang med at planlægge gennemførslen af en større omstrukturering af højspændingsnettet på 150 kilovolt i Thy, Salling og på Mors.
 
Omstruktureringen betyder, at højspændingsmasterne mellem Struer og Bedsted fjernes. På masterne hænger to 150 kilovolt ledningssystemer. De to systemer erstattes af ét kabelsystem fra Struer til Bedsted, som fortsættes til Mors, videre til Salling og herfra til Bilstrup. Dermed får kabelsystemet en længde på godt 100 km - samme længde som de to eksisterende luftledningssystemer på hver 50 km.
 
Når Energinet.dk har valgt at lægge et kabel over Mors og til Salling, hænger det sammen med planerne om nye vindmøller i området. For at kunne slutte de kommende vindmøller til elnettet, etableres der i Sindbjerg på Mors og i Roslev i Salling nye transformerstationer. Stationerne betyder, at der kan spares i udbygningen af elnettet på 60 kilovolt.
 
Master og ledninger mellem Struer og Bedsted fjernes, når kablerne er klar til drift.
I samarbejde med Naturstyrelsen, Energistyrelsen og kommunerne i området, igangsætter Energinet.dk nu myndighedsbehandlingen, og det fastlægges præcist, hvor kablerne skal ligge.
 
Planen er, at projektet er færdigt i midten af 2017.
 
Baggrund
Projektet i Thy, Mors og Salling er en del af den danske kabelhandlingsplan, som består af en række projekter, der tilsammen danner en sammentænkt, langsigtet netstruktur for det danske eltransmissionsnet på 132 og 150 kilovolt-niveau. Det er planlagt, at nettet lægges i jorden inden 2030. Baggrunden for kabelhandlingsplanen er en aftale mellem Folketingets partier bag energiaftalen fra 2008 om retningslinjer for at kabellægge og udbygge eltransmissionsnettet.
 

Abonner på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.