Gaslager i Ll. Torup stopper udskylning af saltvand

For et år siden begyndte Energinet.dk’s gaslager i Ll. Torup at udvide en af sine syv underjordiske kaverner. Nu er pilotprojektet slut.

​Energinet.dk’s gaslager i Ll. Torup har nu pumpet den sidste kubikmeter saltvand ud i Lovns Bredning og Limfjorden. Et år efter, at arbejdet med at udvide ét af gaslagerets syv enorme, underjordiske hulrum – de såkaldte kaverner - begyndte, er projektet nu slut.

Projektet gik i gang 3. september 2012. Siden er i alt 506.408 kubikmeter vand først sendt ned i kavernen. Her har det opløst salt i væggene i de underjordiske salthorste. Saltvandet er derefter blevet pumpet op igen og fortyndet, så det har samme saltkoncentration som havvand, inden det er sendt ud i Lovns Bredning og Limfjorden.

Operationen er nødvendig, da gassen, der normalt bliver opbevaret i kavernerne, er under stort tryk. Når det pumpes ned og ud igen, trækker væggene i hulrummene sig langsomt sammen. Faktisk skrumper lagerpladsen med 0,5 procent hvert år.
Udskylningsprojektet har betydet, at der nu er plads til 15 procent mere gas i kavernen end for et år siden.

Chef er godt tilfreds
Gaslagerchef Leif Hansen er rigtig godt tilfreds med pilotprojektet.
- Selv om det er en stor og langvarig opgave, er det stort set gået, som vi havde regnet med. Og resultatet er også, som vi forventede. Det er gået rigtig fint, siger han.

Bortset fra mindre overskridelser i begyndelsen og et par spændingssvigt på det offentlige net, er alle Natur-og Miljøstyrelsens krav til pilotprojektet overholdt i alle 13 måneder.

- Vi er selvfølgelig kede af de få fejl - vi må selvfølgelig ikke lave fejl. Men der er tale om to meget små overskridelser, som vi straks fik rettet, siger Leif Hansen.

Efter den første måned blev det nødvendigt at justere hastigheden af udledningen. I alt blev der i september 2012 udledt vand i 622 timer. I 50 af de 622 timer blev der udledt mere end de tilladte 2000 m3 i timen – højeste måling var 2016 m3. I 12 timer nåede saltholdigheden over grænseværdien på 28 psu – højeste måling var 30 psu.

10. marts i år svigtede mekanisk udstyr. Efter 19 minutter var mandskab fremme og fik standset udledningen. 15 kubikmeter vand med en saltværdi højere end den tilladte grænse, nåede at løbe ud i Lovns Bredning.

Abonner på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.