Energinet.dk er i Europas topklasse

16 landes energitilsyn har sammenlignet 21 europæiske el-transmissionsselskaber. Energinet.dk har på få år sparet 125 mio. kr. og er blandt de allermest effektive.

​Energinet.dk er blandt Europas mest effektive eltransmissionsselskaber. Det viser en uafhængig analyse, som energitilsynene i 16 lande har fået lavet af i alt 21 transmissionsselskaber, TSO’ere.

- Vi havde en god fornemmelse, da vi satte os til eksamensbordet, men at vi kommer ud med et tolvtal, synes jeg er ekstra flot, siger Peder Ø. Andreasen, administrerende direktør i Energinet.dk.

Analysen, e3GRID2012, placerer Energinet.dk blandt de otte bedste selskaber. Alle otte får topkarakteren 100 procent - den højst mulige effektivitets-score. Den gennemsnitlige effektivitetsscore for de 21 selskaber er 86, mens TSO’en med den laveste har en effektivitet på 59 procent af de bedste.

Har sparet 125 millioner
I en lignende analyse lavet i 2009 lå Energinet.dk lige under gennemsnittet. Ifølge Peder Ø. Andreasen er der især to grunde til den store fremgang.

- Vi har reduceret vores driftsomkostninger med 125 millioner kroner til cirka 640 millioner. Og samtidig med at alle i Energinet.dk har knoklet for at effektivisere og finde besparelser, har vi faktisk både kunnet øge investeringerne i den grønne omstilling og kunnet holde forbrugernes tariffer i ro.

- For det andet har vi købt NESA’s regionale højspændingsnet i Nordsjælland, og vi henter stordriftsfordele, når driften af elnettet kun foregår ét sted fra, siger han.

Energinet.dk købte i 2012 yderligere ti netselskaber og dermed resten af det regionale højspændingsnet i Danmark, men de ekstra stordriftsfordele, det giver, er ikke nået at indgå i E3Grid-analysen.

Tariffen holdes i ro
Frem mod 2020 investerer Energinet.dk 25 milliarder kroner i det danske energisystem, så det er klar til en fremtid med meget mere vedvarende energi, især vindenergi. Det vil ske, samtidig med at transmissionstariffen på elforbrugernes regning fastholdes på de seneste års niveau, lover Peder Ø. Andreasen.

- Det er vigtigt for de danske elforbrugere og de danske firmaers konkurrenceevne, at vi holder tariffen i ro – også selv om vi investerer meget i den grønne omstilling og udbygger elnettet. Vi skal fortsat effektivisere - vi har lovet vores bestyrelse og vores ejere, at vi vil være med til at betale for den grønne omstilling, siger han.

Straffet lidt hårdt i 2009
Peder Ø. Andreasen fortæller, at der altid har været fokus på at drive Energinet.dk effektivt – også selv om forrige e3GRID-resultat ikke var i topklassen. Han peger på, at undersøgelsen fra 2009 blev lavet på baggrund af tal fra 2006 – året efter Energinet.dk blev dannet af Eltra, Elkraft System, Elkraft Transmission og Gastra.

- Det var et år, hvor vi havde ekstraordinært høje udgifter til fusionen, bl.a. nye it-systemer osv., så vi blev straffet lidt hårdt, siger han.

Læs Energitilsynets pressemeddelelse om e3GRID2012 her.

Fotograf: Palle Peter Skov

Abonner på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.