24 forskningsprojekter får del i 155 millioner kroner

Energinet.dk indstiller, at der uddeles 155 millioner kroner til forskning og udvikling af fremtidens energisystemer samt demonstrationsprojekter med vedvarende energier.

​Energinet.dk’s bestyrelse har godkendt, at 24 forskningsprojekter nu er indstillet til at få i alt 155 millioner kroner til at udvikle fremtidens energisystemer. Den endelige godkendelse af udmøntningen af midlerne fra ForskEL og ForskVE-programmerne vil dog først ske af Energistyrelsen senere på året.

 

- Når vi skal lave omstillingen til et energisystem, der er baseret på vedvarende energi, kræver det, at de eksisterende energisystemer tænkes sammen som ét system, f.eks. at vi kan lagre vindenergi som gas til de dage, det ikke blæser, eller bruge energien i transportsektoren. Desuden skal de vedvarende energikilder indtænkes på en intelligent og fleksibel måde, så alle de apparater, vi har derhjemme, bruger strømmen, når der er rigeligt med el, og mindre når der er knapt så meget, siger Kim Behnke, forskning og miljøchef i Energinet.dk.
 
Energinet.dk har i alt modtaget 59 ansøgninger til årets udbud. Heraf er 19 projekter nu indstillet til at få del i ForskEL-programmet, fem projekter er indstillet til at få del i ForskVE.
Pengene til de to programmer kommer fra PSO-midlerne – Public Service Obligation eller offentlige forpligtelse, som alle elforbrugere betaler til over elregningen. En mindre del af PSO-midlerne går til forskning og udvikling, mens den største del går til at fremme vedvarende energi, bl.a. at garantere et minimumsbeløb per kilowatttime til vindmølleejere.
 
Først når Energistyrelsen har godkendt udmøntningen, får ansøgerene besked om tilsagn eller afslag. I begyndelsen af 2014 begynder forhandlinger med de udvalgte projekter om, hvordan de præcist skal føres ud i livet.
 
- Ud over at fremme udviklingen af fremtidens energisystem, så er ForskEL og ForskVE med til at skabe arbejdspladser og fremme vækst gennem grønne teknologier, siger Kim Behnke.
 

Abonnér på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.