Følg solcellerne minut for minut

For første gang kan solcelleejere og energibranchen nu online følge, hvor meget solcellerne bidrager til energisystemet. Præcise målinger giver Energinet.dk et nyt værktøj til bedre at styre elnettet. Solen har været efterspurgt i energibranchen.

​Timingen er måske ikke perfekt, men alligevel byder årets mørkeste tid på lyspunkter for solcelleejerne og energisystemet.

Energinet.dk kan nu for første gang offentliggøre præcise onlinemålinger af produktionen fra Danmarks knapt 90.000 private solcelleanlæg. Dermed kan alle – minut for minut – følge med i, hvad solcellerne bidrager med.

En del firmaer i elbranchen har efterspurgt solcelletal, fortæller Henning Parbo fra Energinet.dk’s afdeling for Markedsudvikling.

- De har efterlyst bedre information om, hvad solcellerne producerer. De har oplevet, at det er blevet vanskelligere at forudsige elforbruget, og de er overbeviste om, at solcellene har spillet dem et puds, siger han.

De mange private solcelleanlæg er ikke koblet på en fælles database, og derfor ved ingen reelt præcist, hvad de her og nu producerer, og hvor meget af solcelleejernes egen strøm, de enkelte anlæg leverer.

Men i dag, 18. december, begynder målinger fra over 1000 solcelleanlæg at flyde ind Energinet.dk’s databaser.

Følg Energisystemet lige nu
Hidtil har det kun været muligt på Energinet.dk’s hjemmeside og app at følge produktionen fra kraftværker og vindmøller, men nu er solen føjet til.

 
Det er ikke bare en gevinst for elselskaber, elhandlere mv. Det er dels en gevinst for solcelleejere, der vil følge solproduktionen tættere og sammenligne deres anlæg med den samlede produktion, dels er det en gevinst for Energinet.dk.
 
Sol på 500 MW
Siden begyndelsen af 2012 og til nu er antallet af små solcelleanlæg vokset fra 4100 til nu cirka 90.000. Da solcellerne producerer strøm, som husejerne selv bruger eller sendes ud på elnettet, er det vigtigt for Energinet.dk at vide, hvor meget de præcist bidrager med for at kunne balancere produktion og forbrug.
 
Energinet.dk har indtil nu kun haft ganske få målinger og vejrprognoser at forudsige solenergien ud fra. Det har indtil nu været godt nok, men da solcellerne efterhånden har fået en samlet kapacitet på 500 megawatt, har Energinet.dk ønsket mere præcise målinger.
 
I gennemsnit leverer solcellerne cirka to procent af danskernes strøm - i juli bidrog solen i enkelte meget solrige timer med cirka 13 procent af det samlede elforbrug.
 
Arbejder på regionale soltal
Foreløbigt er der tale om ét samlet tal for solcelleproduktion i Danmark, men Energinet.dk håber senere at kunne vise regionale online målinger, så man kan se forskelle i solproduktionen i Vestjylland og på Bornholm.
 
Energinet.dk’s online solcelletal baserer sig på målinger fra over 1000 solcelleanlæg. Tallene bliver leveret af Jysk Solenergi og eviShine.

Abonnér på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.