Europæisk priskobling er en milepæl

Det Nordvesteuropæiske Priskoblingsprojekt gik i dag i luften. En meget vigtig milepæl på vejen mod et fælles europæisk el marked, siger Energinet.dk’s direktør for Elmarked Søren Dupont Kristensen.

En stor gevinst for både producenterne og forbrugerne i det europæiske elmarked. Sådan betegner, direktør i Energinet.dk’s afdeling for Elmarked, det grænseoverskridende priskoblingsprojekt for North-Western Europe (NWE) der i dag er gået i luften.
 
Fire elbørser og 13 eltransmissionsselskaber (Transmission System Operators) fra 15 lande - Belgien, Danmark, Estland, Finland, Frankrig, Tyskland, Østrig, Storbritannien, Letland, Litauen, Luxembourg, Holland, Norge, Polen og Sverige – har nu fælles regler og én fælles prisberegning, når strøm transporteres over grænserne i Day-ahead-markedet.
 
- Det er en meget væsentlig milepæl på vejen mod et fælles elmarked i Europa, siger Søren Dupont Kristensen.
 
Perspektiverne med et fælles marked vil styrke konkurrencen og understøtter den grønne omstilling af energisystemerne – i Danmark hovedsageligt indpasning af vindenergi.
 
- Med priskoblingsprojektet sikrer vi, at strømmen bliver produceret, hvor den er billigst, og bringes hen til forbrugerne med størst behov, siger Søren Dupont Kristensen og forklarer, at ikke bare bindes markederne tættere sammen, de fælles regler for priskoblingsprojektet sikrer også, at de mange milliarder, landene bruger på at udbygge el-infrastrukturen, bliver udnyttet mest optimalt.
 
Priskoblingsprojektets har designet, testet og implementeret adskillige systemer. I det der eksisterer over 50 fælles systemer og over 150 grænseflader mellem de enkelte TSO’er og børser. Det har været flere år undervejs og er blevet udskudt to gange. Men det har været nødvendigt at teste systemerne meget grundigt.
 
- Der omsættes for meget store milliardbeløb på elbørserne, og derfor skal vi være sikre på, at det fungerer. Det kan have store konsekvenser for forbrugerne og forsyningssikkerheden, men jeg er meget tryg ved, at forarbejdet er gjort grundigt, siger Søren Dupont Kristensen.
 
NWE-området dækker 75 % af Europas samlede el produktion, hvilket er mere end 2000 TWh om året.
 
Næste skridt i retning mod et fælleseuropæisk marked er at harmonisere Intraday-markederne. Det arbejde er begyndt.

Abonner på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.