Energinet.dk vil udskifte 132 kV-søkabler til Sverige

E-ON i Sverige og Energinet.dk samarbejder om at udskifte søkabler mellem de to lande. De ældste kabler har over 60 år på bagen. En alternativ 400 kV-forbindelse fra Amager er ikke mulig.

​Søkablerne, der forbinder Sjælland og Sverige, har tjent elforbrugerne på begge sider af Øresund i årtier, og nu nærmer tiden for udskiftning sig.
Derfor samarbejder Energinet.dk og E-ON Sverige nu om at erstatte den nuværende 132 kV-forbindelse med nye kabler med cirka samme overføringsevne.

Forbindelsen består af to 132 kV-systemer, der går fra Helsingør til nord for Helsingborg, og det ene system har mere end 60 år på bagen.


- Forbindelserne mellem Sjælland og Sverige er vigtige. De er med til at understøtte forsyningssikkerheden i Østdanmark, og de sikrer, at vi kan eksportere strøm, når der er rigeligt i Danmark, og importere strøm, når der er behov for det. Forbindelser har stor værdi i det nordiske elmarked, siger udviklingsdirektør Dorthe Vinther, der understreger, at der endnu ikke er truffet beslutning om at udskifte kablerne.

Udskiftning i stedet for nyt 400 kV-kabel
Energinet.dk har tidligere arbejdet på at erstatte 132 kV-forbindelsen mellem Helsingør og Helsingborg med en helt ny 400 kV-forbindelse mellem Amager og Malmø – en forbindelsen med samme overføringsevne.
- En 400 kV-forbindelse nær København ville passe godt ind i det danske elsystem, men den løsning er desværre ikke mulig, da den ikke passer ind i de svenske netudbygningsplaner. Derfor planlægger vi nu at udskifte de kabler, som vi allerede har liggende i Øresund. Situationen for forsyningssikkerhed, muligheder for at handle el og indpasse vedvarende energi på tværs af grænserne bliver dermed den samme, som den altid har været, siger Dorthe Vinther

Da E-ON og Energinet.dk stadig undersøger projektet, er det endnu uvist, hvornår kablerne kan skiftes.

Danmark har tre elforbindelser mellem det østdanske elnet og Sverige. 132 kV-forbindelsen, som er etableret 1951-1964, og to 400 kV-forbindelser, fra henholdsvis 1973 og 1985. Også 400 kV-forbindelserne nord for Helsingør er ved at være udtjente og skal udskiftes. Det projekt er i støbeskeen og ventes tidligst at være færdig i 2017.
 

Abonner på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.