Krisen i Ukraine: Gasforsyningen til Danmark er ikke påvirket

Forsyningen af naturgas er robust i Europa. Krisen i Ukraine har ikke påvirket gasflowet til EU-landene. De danske lagre er fyldt op, men Energinet.dk følger situationen nøje.

​Den anspændte situation mellem Rusland og Ukraine har fået spørgsmålet om europæisk forsyningssikkerhed af gas på dagsordenen. Det sker, fordi Ukraine er en af hovedpulsårerne i den europæiske gasforsyning, da meget af den russiske naturgas transporteres gennem Ukraine. Derfor følger Energinet.dk nøje de mulige konsekvenser for gasforsyningen til det europæiske marked.
 
Men indtil nu har den ukrainske krise ikke påvirket forsyningen af naturgas til EU-landene, da gaslagrene i Europa er godt fyldt op, og der er muligheder for alternative forsyningsruter. Der er derfor ingen meldinger om, at forsyningssikkerheden i EU’s medlemslande vil være truet ved en eventuel afbrydelse af forsyningerne gennem Ukraine.     
 
Markedsprisen for gas på de europæiske gasbørser er vendt tilbage til niveauet før den seneste weekends optrapningen af krisen i Ukraine efter moderate stigninger i starten af ugen. Markedsdeltagerne synes således ikke at indregne risiko for afbrydelser i gasforsyningen fra Rusland i prisen.  
 
Situationen i Danmark er heller ikke kritisk, forklarer Jeppe Danø, markedsdirektør for Energinet.dk’s afdeling for Gasmarked.
 
- Danmark er, som det ser ud nu, forsynet med gas fra Nordsøen og fra vores gaslagre – og ikke berørt af forsyninger fra Rusland eller Ukraine. Derudover er vores lagre rigtig godt fyldt op på grund af en mild vinter, og vi er meget robuste overfor påvirkninger eller mulige afbrud, siger han.
 
Ukrainsk og russisk forsyning
Omkring 83 mia. m3 gas tranporteres årligt fra Ukraine til de europæiske markeder. Alternative forsyningsruter til EU-landene omfatter bl.a. Nord Stream-ledningen gennem Østersøen, gasledninger gennem Hviderusland, norske forsyninger, forsyninger fra Algeriet og gaslagre.
IEA, International Energy Agency, skønner, at 6,1 mia. m3 gas i marts 2014 vil kunne forsynes via disse ruter som alternativ til forsyninger gennem Ukraine, hvor der i marts skønnes at blive transporteret 6,5 mia. m3.
 
Gasforsyninger fra Rusland udgør 25 procent af det samlede forbrug i EU. Derfor har forsyningerne fra Rusland en væsentlig langsigtet rolle for den europæiske forsyningssikkerhed, forklarer Jeppe Danø. Men samtidig udgør indtægterne fra gaseksport til EU en vigtig del af den russiske økonomi, og EU-landende og Rusland synes på den baggrund at have en gensidig interesse i at undgå afbrydelser i gasforsyningen. 
 

Abonner på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.