Energinet.dk køber nyt kontrolsystem

Energinet.dk har investeret i en opgraderet udgave af det nuværende kontrolsystem, SCADA. Alstom leverer styre- og kontrolsystemet.

​I takt med at der kommer mere og mere vedvarende energi ind i energisystemerne, bliver det mere kompliceret at overvåge og kontrollere de overordnede el- og gasnet. Derfor opgraderer Energinet.dk nu sit styre- og kontrolsystem. Opgraderingen skal implementeres over de næste to år.  Den er del i et større projekt, der løber op i 109,9 millioner kroner.
 
SCADA, som det nuværende system hedder, bruges af kontrolcentrene i Erritsø og Egtved til at styre og overvåge Energinet.dk’s transmissionssystem for henholdsvis el og gas. Systemet styres i dag i et stort omfang manuelt, mens den opgraderede udgave rummer et utal af muligheder for automatisk overvågning. I første omgang opgraderes SCADA-systemet i kontrolcenteret for el.
 
I gear til fremtidens energisystemer
Det er afgørende for Energinet.dk at have et system, der er gearet til fremtidens mere komplekse energisystemer. Mere automatisk overvågning og kontrol højner forsyningssikkerheden.
 
- I 2020 skal 50 procent af elforbruget jo komme fra vedvarende energi. Vindproduktionen svinger som bekendt efter vind og årstid, og det stiller større krav til kontrolsystemet. Så mere automatisk styring og mere avanceret systemovervågning giver de driftsansvarlige et mere nuanceret overblik, så de kan sikre, at der er balance mellem produktion og forbrug, siger Energinet.dk’s IT-direktør Morten Gade Christensen.
 
Samtidig optimerer det nye SCADA-system IT-sikkerheden.
 
Kontrakten blev foruden Morten Gade Christensen underskrevet af to repræsentanter fra leverandørfirmaet Alstom, commercial director, Mohamed Sadouni, og den danske afdelingsdirektør, Ole Kaarup Nielsen.
Implementeringen tager for alvor fart den 1. april og systemet forventes endeligt integreret i 2015.

Abonner på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.