Energinet.dk køber kabler til Horns Rev 3 havmølleparken

Det bliver ABB og Prysmian, der kommer til at levere de store 220 kilo-volt højspændingskabler, som skal transportere strømmen fra den kommende havmøllepark Horns Rev 3 i Nordsøen ind i det danske elnet.

​Mens ABB skal levere det knap 33 km lange søkabel, som skal forbinde havmøllerne med kysten ved Blåbjerg, bliver det Prysmian, som skal levere landkablerne. Landkabelforbindelsen, der skal bringe havmøllestrømmen frem til Energinet.dk’s transformerstation i Endrup øst for Esbjerg, bliver enten 50 eller 60 km langt alt afhængig af, hvilken rute Naturstyrelsen peger på i VVM-processen.
 
- Med de to kontrakter er vi nået endnu en milepæl i vores arbejde med at forbinde Horns Rev 3-mølleparken med land. Frem til årets slutning regner vi med at indgå kontrakter på andre større anlægsdele som transformere og den store platform, som skal installeres ved havmølleparken, hvor den skal opsamle strømmen fra møllerne, siger projektleder Søren Juul Larsen, Energinet.dk.
 
Søkablet bliver produceret på ABB’s kabelfabrik i Karlskrona i Sverige. Landkablerne bliver fremstillet i Pikkala i Finland. Med i den 215 mio. kr. store kontrakt på søkablet indgår også transport og udlægning. Kontrakten på landkablet er på 82 mio. kr. og indeholder ikke nedgravning.
 
Hele ilandføringsanlægget har et budget på 1,5 mia. kr. Efter planen går byggeriet i gang til foråret 2015. Anlægget skal stå klar i slutningen af 2016.
 
Grundlaget for indgåelse af kontrakterne er klima-, energi- og bygningsministerens godkendelse af investeringen. Denne godkendelse er modtaget.

Abonner på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.