Energinet.dk køber manuelle reserver på Sjælland

Offentligt udbud af manuelle reserver på Sjælland, DK2, er afsluttet, og kontrakter for fem år er på plads.

​Energinet.dk har nu afgjort, hvem der fra 2016 og de næste fem år skal levere såkaldte manuelle reserver på Sjælland og øerne.

Manuelle reserver er kort fortalt kraftværker, der med kort varsel kan sættes i gang, hvis Energinet.dk vurderer, at der er behov for at supplere produktionen fra kraftværker, de-centrale kraftvarmeværker, vindmøller mv., for at kunne opretholde forsyningssikkerheden. Efter udbudsrunden har fem energiselskaber fået kontrakt på at levere hurtige reserver, hvor opstartstiden er 15 minutter, og langsomme reserver, hvor opstartstiden er på 90 minutter.

- Vi er glade for de mange tilbud, vi har fået ind. Vi har valgt mellem tilbuddene ud fra en række kriterier, og vi er meget tilfredse med at have fundet en løsning, der kombinerer fornuftige omkostninger, høj forsyningssikkerhed og en markedsløsning med sund konkurrence, siger Carsten Jensen, direktør for Eldrift i Energinet.dk

 
I alt udgør de manuelle reserver 630 megawatt, heraf er ca. 300 MW langsomme reserver. 630 MW svarer i runde tal til strømforbruget hos 630.000 elforbrugere.
Det totale kontraktbeløb er på ca. 1 mia. kroner over fem år.
 
Energinet.dk har i udbudsperioden modtaget bud på flere MW, end der er behov for, men alle de selskaber, der har budt, har fået kontrakter.
Selskaberne og det antal MW, de kan levere, er listet op herunder. Den gennemsnitlige pris per MW per måned er 22.600 kroner:
    
Energi Danmark A/S: 68,2 MW 
Energi Fyn Produktion A/S:  36,0 MW 
Roulunds Energy: 45,0 MW 
Manuel Reserve DK2 ApS: 15,0 MW 
DONG Thermal Power A/S: 474,0 MW 

Abonner på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.