Prognose: Danske lagre har gas til december

Tal fra Energinet.dk viser, at alene Nordsøen og de danske lagre kan forsyne danske og svenske gasforbrugere indtil december. Øges produktionen i Nordsøen, er forsyningen sikret endnu længere tid i tilfælde af en international gaskrise.

​Efter en mild vinter er de danske gaslagre mere en halvt fyldt op, og den nuværende beholdning kan sammen med forsyning fra Nordsøen dække danske og svenske gaskunders forbrug til december.

Det viser en prognose fra Energinet.dk, der er ansvarlig for forsyningssikkerhed og det overordnede danske gasnet.

- Vi får i øjeblikket mange spørgsmål om forsyningssikkerheden i Danmark, men efter en varm vinter er lagrene godt fyldt op, og forsyningen til Danmark er stabil. Vi imødeser i øjeblikket ingen forsyningskrise i Danmark, og der er ikke anledning til at ændre beredskabsniveau, siger Jeppe Danø, markedsdirektør i Energinet.dk.

Han påpeger, at gasmarkedet er af samme vurdering, da priserne på gas i både Danmark og resten af Europa er relativt lave.

 

Danmark har underjordiske lagre
Danmark har to store, underjordiske gaslager. Energinet.dk ejer et gaslager i Ll. Torup nord for Viborg, DONG Energy ejer et gaslager i Stenlille nord for Sorø. Mængden af gas på lager er afgørende for både danske og svenske forbrugere i tilfælde af en international gasforsyningskrise - svenske gaskunder bliver forsynet gennem det danske gasnet.

Hvis produktionen af gas i den danske del af Nordsøen øges med to millioner kubikmeter i døgnet, vil gassen i lagrene i tilfælde af en krise strække endnu længere end til december.


Læs et kort notat om den danske gaslagerkapacitet og EU’s forordning på området her.
 
Få et aktuelt overblik over gaslagersituationen i Danmark og resten af Europa på Gas Infrastructure Europes hjemmeside, https://transparency.gie.eu/

Abonner på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.