Energinet.dk undersøger fleksibel kapacitet på Sjælland

Produktion af strøm eller elforbrug kan blive del af en midlertidig ordning, der kan understøtte kapacitetsbalancen på Sjælland. Branchen er i dag orienteret om muligt udbud.

​Energinet.dk undersøger mulige virkemidler, der kan sikre fleksibel kapacitet på Sjælland. Kapaciteten kan understøtte elforsyningen i ekstreme tilfælde, hvor elmarkedet ikke selv kan balancere udbud og efterspørgsel. Den mest konkrete mulighed, der er kendt fra bl.a. Sverige og Finland, er at lave et udbud af 200-300 megawatt såkaldte strategiske reserver på Sjælland. Udbuddet vil potentielt skulle løbe fra 2016 og en periode frem.

Branchen er i dag blevet orienteret om overvejelserne på et aktørmøde.

 
- Forsyningssikkerhedssituationen på Sjælland er ikke truet, men har ændret sig, og for at opretholde det nuværende niveau ønsker vi i Energinet.dk at undersøge mulighederne for gennem et udbud at sikre ekstra kapacitet – det kan være enten produktion fra kraftværker eller muligheden for at skære ned på elforbruget. Den kapacitet skal vi kunne bruge i de få situationer, hvor det daglige elmarked har vanskeligt ved at få udbud og efterspørgsel til at mødes, siger Klaus Thostrup, markedschef i Energinet.dk.
 
Strategiske reserver skal derfor være med til at gardere forsyningen mod helt ekstreme situationer, hvor forbruget er i top, produktionen fra sol- og vindenergi i bund samtidig med at leverancemulighederne fra udlandet er begrænsede.
 
Ser på både produktion og forbrug
Strategiske reserver kan dels være et kraftværk, som Energinet.dk kan aktivere, dels være store forbrugere eller grupper af elforbrugere, der stiller sig til rådighed og kan afbryde deres forbrug, hvis Energinet.dk ønsker det.
Energinet.dk vil ikke bruge de normale reserver til det daglige elmarked. De skal være klar, hvis der sker noget uforudset – f.eks. hvis et kraftværk eller en udlandsforbindelse falder ud.
 
Kriegers Flak spiller ind
Overvejelserne om nye initiativer skyldes bl.a., at den udlandsforbindelse, som er planlagt mellem Danmark og Tyskland i forbindelse med Kriegers Flak-havmølleparken, ikke ser ud til at være i drift som planlagt i 2018. De bud, Energinet.dk og tyske 50 Hertz Transmission har fået ind på den oprindelige løsning, har vist sig dyrere end forventet. Derfor undersøger de to selskaber nu alternative muligheder for en udlandsforbindelse.
Energinet.dk vil i den kommende periode arbejde videre med strategiske reserver og andre mulige virkemidler i samarbejde med elbranchen aktører og relevante myndigheder.

Abonnér på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.